шум в ушите депресия
Време за четене: ... минути
5
(2)

Страдащите от шум в ушите (тинитус), които приемат медикаменти срещу депресия, рискуват да влошат своето здраве. Това показва проучване на учени от Орегонския държавен университет в САЩ, публикувано в сп. Cell Reports.

Как изследователите установяват, че шум в ушите може да се влоши от приема на медикаменти срещу депресия?

„Отправна точка в проучването е констатацията от предишни изследвания, че хората, които страдат от шум в ушите, често изпадат в депресия. В опит да ги изведат от нея и да заглушат какафонията от звуци, специалистите най-често предписват на пациентите лекарства. Те са известни като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs). Механизмът на действие на тази широко употребявана група антидепресанти се състои в увеличаване нивото на серотонин в мозъка. Серотонинът е ключов невротрансмитер, чийто спад провокира психични разстройства като депресията. Макар да подобряват настроението, те оказват много странични ефекти. Именно върху тях фокусирахме научните си търсения при пациентите с шум в ушите“, разкриват учените.

Какви са резултатите от изследването?

За да наблюдават последствията от изкуственото повишаване на нивото на серотонин, учените анализират мозъчната тъкан на животински модели с шум в ушите. Съсредоточават изследването си върху функционирането на дорзалното кохлеарно ядро, част от мозъка, участваща в сетивните възприятия.

Когато лабораторните животни са изложени на действието на серотонин, вретенообразните неврони в дорзалното кохлеарно ядро се претоварват и стават свръхчувствителни към звук. По този начин проучването доказва, че антидепресантите допринасят за влошаване на вече съществуващия шум в ушите. Авторите на изследването не препоръчват употребата на антидепресанти като средство на първи терапевтичен избор при пациенти с шум в ушите, които страдат от депресия.

Кое е най-доброто природно средство за „заглушаване“ на шум в ушите?

Редица български специалисти препоръчват на своите пациенти, попаднали в плен на депресията в резултат на шум в ушите, да облекчат състоянието си с Ентан / Entan®.

Универсалният съдов протектор е разумна природна алтернатива на широко употребяваните лекарствени средства срещу тинитус. Способността на Ентан да заглушава шума в ушите се дължи на уникалния му 100% натурален състав. Продуктът съчетава във всяка растителна капсула силата на екстракта от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и мощния антиоксидант проантоцианидин. Прецизно дозирани и пречистени до съвършенство, активните съставки мощно си взаимодействат. Перфектната симбиоза помежду им води до отлични резултати. Кръвообращението към вътрешното ухо се подобрява и силата на шума в ушите намалява.

За постигане на оптимален ефект се препоръчва Ентан да се приема продължително време. Продуктът се дозира по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Ентан има отлична поносимост, практически безвреден е и не крие риск от странични ефекти и нежелани реакции.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: