шум в ушите депресия

Шум в ушите – медикаментите срещу депресия го влошават!

Страдащите от шум в ушите (тинитус), които приемат медикаменти срещу депресия, рискуват да влошат своето здраве. Това показва проучване на учени от Орегонския държавен университет в САЩ, публикувано в сп. Cell Reports.

Как изследователите установяват, че шум в ушите може да се влоши от приема на медикаменти срещу депресия?

„Отправна точка в проучването е констатацията от предишни изследвания, че хората, които страдат от шум в ушите, често изпадат в депресия. В опит да ги изведат от нея и да заглушат какафонията от звуци, специалистите най-често предписват на пациентите лекарства. Те са известни като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs). Механизмът на действие на тази широко употребявана група антидепресанти се състои в увеличаване нивото на серотонин в мозъка. Серотонинът е ключов невротрансмитер, чийто спад провокира психични разстройства като депресията. Макар да подобряват настроението, те оказват много странични ефекти. Именно върху тях фокусирахме научните си търсения при пациентите с шум в ушите“, разкриват учените.

Какви са резултатите от изследването?

За да наблюдават последствията от изкуственото повишаване на нивото на серотонин, учените анализират мозъчната тъкан на животински модели с шум в ушите. Съсредоточават изследването си върху функционирането на дорзалното кохлеарно ядро, част от мозъка, участваща в сетивните възприятия.

Когато лабораторните животни са изложени на действието на серотонин, вретенообразните неврони в дорзалното кохлеарно ядро се претоварват и стават свръхчувствителни към звук. По този начин проучването доказва, че антидепресантите допринасят за влошаване на вече съществуващия шум в ушите. Авторите на изследването не препоръчват употребата на антидепресанти като средство на първи терапевтичен избор при пациенти с шум в ушите, които страдат от депресия.

Кое е най-доброто природно средство за „заглушаване“ на шум в ушите?

Редица български специалисти препоръчват на своите пациенти, попаднали в плен на депресията в резултат на шум в ушите, да облекчат състоянието си с Ентан/Entan®.

Универсалният съдов протектор е разумна природна алтернатива на широко употребяваните лекарствени средства срещу тинитус. Способността на Ентан да заглушава шума в ушите се дължи на уникалния му 100% натурален състав. Продуктът съчетава във всяка растителна капсула силата на екстракта от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и мощния антиоксидант проантоцианидин. Прецизно дозирани и пречистени до съвършенство, активните съставки мощно си взаимодействат. Перфектната симбиоза помежду им води до отлични резултати. Кръвообращението към вътрешното ухо се подобрява и силата на шума в ушите намалява.

За постигане на оптимален ефект се препоръчва Ентан да се приема продължително време. Продуктът се дозира по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Ентан има отлична поносимост, практически безвреден е и не крие риск от странични ефекти и нежелани реакции.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

13

Коментари

avatar