шум в ушите чести причини
Време за четене: ... минути
4.6
(7)

В статията разглеждаме кои са главните причини за шум в ушите (тинитус) и как да преодолеете проблема. Това състояние се описва по различен начин от пациентите – като бучене, свирене, пищене, свистене, съскане, тиктакане и др. Обикновено шумът в ушите е временно състояние, но в част от случаите може да хронифицира и сериозно да влоши качеството на живот. Оплакването може да е съпроводено от намаляване на слуха, световъртеж, проблеми с паметта и лесна умора.

Чести причини за шум в ушите

  • Увреждания на слуха
  • Проблеми от съдов характер
  • Прием на медикаменти

Една от основните причини за появата на шум в ушите, особено при пациенти в напреднала възраст, е частичното намаление на слуха, при което се стига до увреждане на невроепителните клетки във вътрешното ухо. Те са засегнати още при отосклероза, слухов неврит, възпаление на средното и вътрешно ухо, както и при вирусни усложнения. Натрупването на ушна кал, макар и често пренебрегван проблем, може да доведе до шум в ушите, особено когато оплакванията са от по-млади пациенти.

Проблеми от съдов характер също са честа причина пациентите да се оплакват от тинитус. Когато шумът е в синхрон с пулса, той със сигурност се дължи на повишено кръвно налягане. Мениеровата болест е невъзпалително заболяване на вътрешното ухо, което се характеризира с неочаквани пристъпи на световъртеж, често съпроводени от главоболие, повръщане, намален слух и шум в ушите. Състоянието е с пристъпен характер и обикновено се дължи на нарушение в кръвоснабдяването на вътрешното ухо. То се изразява в спазми на кръвоносните съдове и повишаване на вътрелабиринтното налягане.

Шум в ушите може да се окаже нежелан ефект при прием на някои лекарствени продукти. В този случай оплакванията нарастват респективно с увеличаване на дозата от приеманото лекарство. Често нежеланият шум спира при преустановяване на употребата им.

При шум в ушите се доверете на изцяло природен универсален съдов протектор

Един от основните методи с най-голяма успеваемост в борбата с тинитус е грижата за здравето на сърдечно-съдовата система, в частност на кръвоносните съдове. За да се осъществи такава, е удачно да се заложи на продукт с богато съдържание на биофлавоноиди. Тези естествени фитохимикали спомагат за подобряване на кръвообращението и функциите на сърдечно-съдовата система. По отношение на кръвоносните съдове, ефектът им се изразява в подобряване на еластичността и здравината им. Природното средство, което ще ви помогне да се справите с шума в ушите, е Ентан / Entan®. Продуктът представлява биофлавоноидна комбинация, извлечена от лечебното растение Гинко билоба и допълнена от мощния антиоксидант проантоцианидин. Редовният му прием спомага за подобряване на микроциркулацията на кръвта към вътрешното ухо и оказва грижа върху цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. По този начин благоприятно повлиява състояния като шум в ушите, световъртеж и нарушена памет и концентрация. Продуктът не предизвиква странични ефекти.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 7

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: