постоянен шум в ушите
Време за четене: ... минути
5
(1)

Онлайн програма за „тренировка“ на мозъка е в състояние да помогне на хората с постоянен шум в ушите (хроничен тинитус). Поне това предполагат резултатите от неголямо изследване. Докладът за проучването е публикуван в онлайн изданието на JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery от 19 януари 2017 г.

Страдащите от шум в ушите по-често имат лоша работна памет, нарушено внимание, по-бавна мисловна реакция и умствена обработка (когнитивна способност). Интернет базираната програма за подобряване на умствената бързина обаче изглежда им помага да заглушат какафонията от звуци в главата, казват изследователите.

„50% от пациентите в проучването съобщават за подобрение в паметта, вниманието и способността да контролират шума в ушите“. Коментарът е на д-р Джей Пикирило. Той е професор по отоларингология във Медицинския факултет на Вашингтонския университет в гр. Сейнт Луис, САЩ и съавтор на изследването.

Постоянен шум в ушите и използване на програма за мозъчен фитнес

В проучването д-р Пикарило и колегите му разпределят в две групи на случаен принцип 40 възрастни с шум в ушите над 6 месеца. Едната група използва онлайн програмата „Фитнес за мозъка при тинитус“ (Brain Fitness Program-Tinnitus), другата – програма, която не е за тинитус.

„Фитнес за мозъка при тинитус“ е програма за „тренировка“ на мозъка. Предназначена е да подобрява уменията за мислене и памет.

За сравнителна група изследователите използват 20 души без шум в ушите.

Участниците от първата група използват програмата за тренировка на мозъка по 1 час дневно, 5 дни в седмицата в продължение на 8 седмици.

Програмата съдържа 11 интерактивни упражнения, които включват прости звукови стимули, непрекъсната реч и визуални стимули. Целта е хората да спрат да обръщат внимание на шума в ушите.

Изследователите преценяват ползата от програмата, анализирайки данни от:

  • мозъчни сканирания
  • тестове за памет и концентрация

Тестовете са извършени в началото на изследването и 8 седмици по-късно.

В края на изследването участниците, които използват програмата за мозъчна „тренировка“ съобщават, че…

  • имат подобрение в паметта, вниманието и концентрацията
  • са оставили на заден план шума в ушите

Хората, които не са използвали програмата, и тези, които служат като база за сравнение, не съобщават за подобно подобрение.

Ето какво препоръчват специалистите у нас при постоянен шум в ушите…

Ентан / Entan® пълна и рационална комбинация от естествени биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Една растителна капсула (VGcaps) съдържа:

  • 40 mg флавон гликозиди и терпин лактони
  • 80 mg проантоцианидин

Съставките са комбинирани по начин, който подобрява кръвотока към вътрешното ухо и укрепва кръвоносните съдове. Това е предпоставка за намаляване на шума в ушите и подобряване качеството на живот на засегнатите.

Продуктът е практически безвреден и е подходящ за продължителен прием. Може да се използва от вегани, вегетаринаци и постещи хора. Предлага се в разнообразие от опаковки за по-голямо удобство на потребителите. Има научно доказан ефект!

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: