подобряване на паметта при възрастни
Време за четене: ... минути
4.7
(19)

В текущата статия ще предложим ефективни стратегии за подобряване на паметта при възрастни. С тях целим да им помогнем да преборят когнитивните нарушения, с които ги сблъсква напредването на възрастта.

Стимулиране на активността на мозъка

Точно както мускулите заякват с упражнения, мозъкът подобрява функциите си чрез ментални активности. За да се засилят паметта, концентрацията и другите важни когнитивни способности е нужно сивото вещество непрестанно да се стимулира. При по-възрастните хора това е удачно да става чрез дейности, като четене, придобиване на ново умение, решаване на кръстословици и игри. Най-подходящи са шах, табла или други настолни игри. Споделените занимания са винаги с предимство.

Повече движение в ежедневието

Движението играе важна роля за засилване на паметта. То поддържа тялото и усилва притока на кръв към мозъка. Освен това се свързва пряко и с подобряване на настроението. Ангажирането с физически активности стимулира производството на „щастливите” хормони ендорфини и подобрява апетита. Сваля и стреса – един от подценяваните виновници за влошаване на паметта. За да бъдат по-активни в ежедневието си, възрастните могат да се разхождат или карат велоергометър у дома. Могат да правят йога или ненатоварващи физически упражнения. Ако са почитатели на градинарството, могат да съчетаят полезното с приятното.

Правилно хранене за подобряване на паметта при възрастни

Възрастните често се хранят еднообразно, като това може да доведе до дефицити на важни вещества. А здравословната диета е с особено значение за поддържането на паметта. За добро психическо и физическо здраве, възрастните трябва да приемат ежедневно разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и крехко месо. Боровинките, орехите, авокадото и яйцата са сред най-благоприятните храни за засилване на когнитивните възможности. Смята се още, че Средиземноморската и Кето диетата са най-подходящите хранителни режими за добра памет.

Общуване с близки и приятели

Много изследвания показат, че общуването е с есенциално значение за психическото здраве на възрастните хора. Прекарването на време със семейството, близки и приятели, и посещаване на социални събития благоприятно повлиява менталните функции. И тъй като пандемията от коронавирус все още продължава, тези социални активности могат да се извършват по нови, алтернативни начини, които да осигурят безопасност на възрастните. Това са телефонни и видео разговори. Те ще ни държат свързани, докато отново можем да се срещаме с любимите си хора.

Прием на природно средство за подобряване на паметта при възрастни

Усилването на паметта е възможно, и то без намесата на медикаменти. Можете да го сторите, като комбинирате посочените методи с природно средство за добра памет и когнитивни функции. Продуктът, на който можете да се доверите, е Ентан / Entan®. Той има ефективност, доказана в редица клинични проучвания. Като универсален съдов протектор действа в множество направления. Оказва грижа за всички кръвоносни съдове (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове). Подобрява кръвообращението и кръвоснабдяването на мозъка, ретината, вестибуларния апарат и крайниците. Проявява мощно антиоксидантно действие. Засилва паметта и концентрацията. Благоприятните си ефекти дължи на балансирано съчетание на екстракт от Гинко билоба и най-мощния антиоксидант проантоцианидин.

Продуктът е напълно безопасен. Не дразни стомаха и може да се приема продължително време. При едновременна употреба с противосъсирващи препарати, усилва техния ефект.

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: