Подобряване на паметта
Време за четене: ... минути
5
(1)

Човешкият мозък изпълнява редица важни функции и дейности. Той отговаря както за движенията на тялото и комуникационните ни способности, така и за способността да помним и да усвояваме нова информация. Областта от мозъка, отговорна за способността за учене и запомняне, се нарича хипокампус.
Когато мозъкът не функционира правилно, се наблюдават редица нарушения, едно от които е отслабване на паметта и когнитивната функция. Слабата памет може да е както временно, така и трайно явление.

Основни фактори, които водят до слаба памет

Освен напредване на възрастта, сред основните фактори, които допринасят за отслабване на паметта и концентрацията, са злоупотребата с вредни субстанции като алкохол, цигари и наркотични вещества. Злоупотребата с алкохол отдавна се смята за средство, което вреди на паметта, а тютюнопушенето ограничава достъпа на кислород до мозъка, което също води до нарушения на паметта и когнитивните възможности.
Липсата на достатъчно сън или ниското качество на съня, както и стресът, също могат да нарушат паметта.

Успешни мерки за подобряване на паметта

Физическа активност за по-добра памет и когнитивни умения

Тренировките и движението с умерена интензивност доказано стимулират мозъчната функция и намаляват вероятността от когнитивни нарушения и намаляване на паметта с напредване на възрастта.

Хранителни вещества за подобряване на паметта

Сред най-полезните за умствената дейност храни са най-вече източниците на качествени протеини и мазнини.
От витамините най-полезни за мозъчната функция са витамин B1, B6 и B12, както и омега-3 мастните киселини. Те се съдържат в месото и черния дроб, риба и морски дарове, мляко, яйца, ядки и семена, сушени плодове, авокадо.
Цинкът е от минералите със съществено значение за добрата памет. Можем да си го набавим чрез месо, риба, гъби, бобови растения, спанак, броколи, чесън, млечни храни, ядки и семена.

Ограничаване на стреса

Стресът се смята за един от най-големите врагове на мозъка. С времето хроничният стрес разрушава мозъчни клетки и уврежда хипокампуса, което води и до нарушения на паметта.

Природно средство за подобряване на паметта и когнитивната функция

Благодарение на ефективната комбинация от природни съставки Ентан / Entan® е един от най-добрите продукти за подобряване на паметта и когнитивната функция. Съдържащите се в него проантоцианидин и стандартизиран екстракт от Гинко билоба допринасят за стимулиране на умствената дейност, но ефектът от Ентан е широкообхватен. Природният продукт влияе добре не само паметта и концентрацията, но също така овладява и други проблеми с кръвоносната система като нарушено кръвоснабдяване на ретината и мозъка, периферни съдови заболявания и разширени вени.


Ентан баннер

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: