световъртеж
Време за четене: ... минути
5
(1)

Много хора, особено по-възрастните, могат да изпитат рязък спад на кръвното налягане, т.нар. световъртеж при ставане, който всъщност е познат на много от вас. Няколко секунди след сън, засегнатите могат да имат различни симптоми като замаяност или дори замъглено зрение. Те изчезват обикновено, след като си легнат отново, но може да се случи хората да паднат или припаднат след подобен пристъп.

Младите хора също изпитват сходни симптоми при изправяне, но кръвното им остава константно. В тези случаи, замаяността може да се дължи на рязко учестена сърдечна честота – нарастваща над нормалните нива, след изправяне.

В тази статия ще разберете какви са причините за виенето на свят сутрин и как да се преборите с тях. В цялата статия ще отговорим на най-важните въпроси по темата и ще ви предоставим съвети, и трикове, които могат да ви помогнат при пристъп на замаяност.

Какво е пристъп на световъртеж при ставане?

Световъртежът може да бъде оплакване заради органично или неврологично заболяване, но може да бъде предизвикан и от физическо натоварване като стрес. Пристъпът на замаяност действа като индикация, че нещо във вас не е балансирано и предоставя ценна информация за собственото ви здраве.

Замаяността при ставане, обикновено изчезва, след като човек седне и бавно се изправи за момент. Въпреки това е важно да се установи причината за него.

Пристъпите на замайване при изправяне се появяват поради нерегулирано кръвно налягане. Когато се изправите, гравитацията кара кръвта да се събере във вените на краката и торса. Концентрацията на кръв в долната част на тялото ви понижава кръвното налягане и количеството кръв, изпомпвано от сърцето към мозъка.

В резултат на лошо кръвоснабдяване на мозъка се отключват симптоми като световъртеж и др. За да създаде необходимия баланс, нервната система на тялото реагира мигновено. Сърдечната честота се ускорява и кръвоносните съдове се свиват, така че кръвното налягане да се върне обратно към нормалното си състояние.

Какви видове световъртеж познаваме и как да им противодействаме?

Ако се опитвате сами да разберете причината за нарушението в равновесието, първо трябва да определите вида, който изпитвате. А, ето ги и тях.

Световъртеж, който се повтаря и продължава кратко време. Обикновено се появява при накланяне на главата, особено сутрин при ставане и сядане. Тук става въпрос за доброкачествен позиционен световъртеж. Упражненията за баланс биха помогнали в този случай.

Силно замайване, появяващо се при движение на главата и причиняващо главоболие, болка в ръката и/или раменете, както и симптоми на парализа. Това се дължи на неправилно натоварване на определени части от тялото (напр. неправилна стойка по време на работа). Може да се подобри чрез коригиране позицията на тялото ви на работното място.

Замайване, придружено с неприятно чувство на гадене, появяващо се по време на пасивно движение, напр. когато сте на лодка или в кола. Това е световъртеж, причинен от болест на движението. В този случай е важно да държите главата си неподвижна, да легнете или да имитирате движенията на транспортното средство, с което се движите. Дъвките, също могат да бъдат полезни.

Както виждате, всеки вид има различен произход и може да бъде облекчен по различен начин.

Изпитано средство срещу световъртеж от природата

Наши известни невролози препоръчват употребата на Ентан / Entan® за овладяване на световъртежа и епизодичните замайвания на главата. Продуктът е с изцяло природен състав и напълно безопасен при продължителна употреба. Комбинацията от естествени биофлавоноиди има мощен ефект върху всички кръвоносни съдове. Съдържащите се флавон гликозиди, терпин лактони и проантоцианидини са в най-добро съотношение за максимален ефект.

Изцяло иновативните растителни капсули (VGcaps) правят продукта подходящ за вегетарианци и вегани. Може да го откриете в аптечната мрежа или да поръчате от сайта на онлайн магазин Момо – www.momo.bg.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: