позиционен световъртеж
Време за четене: ... минути
5
(1)

Жените между 40 и 60-годишна възраст са 2 пъти по-засегнати от позиционен световъртеж (доброкачествен пароксизмален световъртеж) от мъжете. За това информира оториноларингологът д-р Начо Лопес от испанската болница Vithas Valencia 9 de Octubre.

Позиционен световъртеж – най-важното накратко

„Има два основни вида световъртеж – периферен и централен. Периферният е резултат от проблем с вътрешното ухо (сложно устроен орган, отговорен за контрола на баланса в тялото). Централният се дължи на увреждане на неврологичните функции на вестибуларната система. Оплакванията при този вид световъртеж са нарушения в походката и стойката, чувство на нестабилност, двойно виждане, трудно преглъщане, силно главоболие“. Това пояснява д-р Лопес.

Позиционният световъртеж е най-често срещаният периферен световъртеж. Около 10% от населението страда от него в даден етап от живота си. В по-голяма степен са засегнати възрастните хора.

В основата на проблема стои основно т.нар. каналолитиаза. Това е състояние, при което кристалчета калциев карбонат се откриват на необичайно за тях място. А именно – в полуокръжните канали на равновесния апарат, намиращ се във вътрешното ухо.

Симптомите са типични, което улеснява диагностицирането на позиционния световъртеж. При атипични симптоми или противоречиви находки изследването за поставяне на диагноза включва слухови и вестибуларни тестове.

В близо 90% от случаите е възможно да се постигне овладяване на световъртежа

„Обикновено лечението се основава на прилагането на определени техники. Чрез промяна в позицията на главата и тялото се прави опит за връщане на кристалчетата калциев карбонат на мястото им. Процентът на успеваемост на терапията е висок – около 90%“, изтъква д-р Лопес.

Лечението се смята за успешно, когато отсъства нистагъм (неволеви ритмични движения на очите) при експериментални провокационни тестове.

Специалистът обръща специално внимание, че при някои пациенти се наблюдават остатъчни симптоми на нестабилност. Ето защо препоръчва провеждане на вестибуларна рехабилитация и прием на природни средства срещу световъртеж.

Натурален продукт срещу позиционен световъртеж, вдъхновен от природата

Ентан / Entan® e универсален съдов протектор с цялостен ефект върху кръвоносните съдове. Оказва положителен ефект при замайване и световъртеж от всякакъв вид, тъй като подобрява оросяването на мозъка и периферното кръвообращение. Силата му е в рационалната формула. Всяка растителна капсула (VGcaps) осигурява пълна комбинация от биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони).

Продуктът е с доказан в практиката терапевтичен ефект. Проведени са и над 10 клинични проучвания, които неоспоримо доказват положителното му въздействие върху здравословни проблеми от съдов произход.

Не съдържа изкуствени овкусители и консерванти. Няма противопоказания и е подходящ за дълговременна употреба. Икономически изгоден.

Стандартната дозировка е по 1 растителна капсула 3 пъти дневно, след хранене. За постигане на оптимални резултати се препоръчва по-продължителен прием.

Предлага се в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: