разширени вени митове
Време за четене: ... минути
5
(1)

Много хора страдат от разширени вени, а поради тази причина изобилстват и митове по темата, което води до дезинформираност. Именно за това в следващите редове ще разбулим някои от тях и ще разкрием къде се крие истината относно фактологията на състоянието.

От разширени вени страдат само възрастните – един от срещаните митове

Едно често срещано погрешно схващане е, че разширените вени засягат само възрастните хора. Въпреки че рискът от развитие на състоянието се увеличава с възрастта, то всъщност може да се появи през всеки етап от живота. Причината е, че развитието на разширени вени е резултат от комбинация на генетични предпоставки и фактори от околната среда. Най-предразположени са хората преминаващи през хормонални промени, бременност, затлъстяване, наднормено тегло и работещите продължително време на крак.

Един от другите разпространени митове за разширени вени е, че те са само козметичен проблем

Разширените вени наистина могат да бъдат нелицеприятни, което причинява психологичен и физически дискомфорт на повечето хора. Но това не е най-неприятната част. Симптомите на разширени вени включват болка, подуване и тежест в крайниците. Самото състояние не трябва да се пренебрегва, защото е възможно да подсказва за проблем в сърдечно-съдовата система. Съществуват и по-сериозни случаи, които могат да доведат до варикоза и увеличен риск от дълбока венозна тромбоза. Затова при първи признаци е добре да се обърнете към специалист за овладяване на състоянието и за да избягате от сериозни последици за здравето.

Кръстосването на краката води до разширени вени

Един от неверните митове за разширени вени е, че кръстосването на краката е причина за поява на състоянието. Да, прекомерното стоене в тази поза може да наруши кръвообращението и да влоши вече съществуващи проблеми с вените, но със сигурност не е пряка причина за появата им. Както споменахме по-горе, други фактори са виновниците за проблеми с тези кръвоносни съдове.

Разширените вени могат да се лекуват само хирургично – един от подвеждащите митове

Много хора вярват, че единственият начин за справяне с разширените вени е чрез хирургични процедури. Докато операцията може да е необходима в някои случаи, съществуват и други методи за лечение, които се извършват амбулаторно и предлагат по-кратко време за възстановяване. Такива са например склеротерапия и ендовенозна лазерна терапия. Освен това преди да стигнете до тях може да изпробвате да елиминирате оказващите влияние за поява фактори, ако е възможно, разбира се. Това означава да предприемете мерки за редуциране на теглото, да правите почивки и да намирате време да сядате. Ако това е невъзможно може да изпробвате компресивни чорапи, които ще подобрят циркулацията на долните крайници и ще намалят болката и дискомфорта. Освен това съществуват и качествени природни продукти за лечение и превенция на разширени вени.

След развенчаване на популярните митове за разширени вени следва да се даде и решението за превенция и лечение

В този случай специалистите препоръчват на пациентите – Ентан / Entan® – природен съдов протектор, който се грижи за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Натуралното средство съдържа рационална комбинация от екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди, терпин лактони) и мощния антиоксидант проантоцианидин. Съчетанието на активните съставки повлиява благоприятно микроциркулацията на кръвта, увеличава устойчивостта на капилярите и намалява оттока и възпалението. При редовен прием се наблюдава подобрено кръвообращение, заздравяване стените на кръвоносните съдове и повишен тонус на вените. Пациентите с разширени вени споделят за облекчаване на неприятното подуване, умората и тежестта в долните крайници при употреба на продукта. Изцяло природният състав гарантира високия профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти.

Потърсете в аптеките в страната или поръчайте сега от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където често има промоции, а цените са изключително атрактивни.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: