разширени вени ковид
Време за четене: ... минути
5
(4)

През месеците на изолация заради ковид пандемията случаите на разширени вени (варикоза) са се увеличили. За това информира д-р Мануиел Санчес Маестре, завеждащ отделението по ангиология и съдова хирургия в болница Quirónsalud в гр. Кордоба, Испания. Каква е причината за това и как да се подобри венозното кръвообращение? Отговорите – в следващите редове!

Д-р Маестре сочи обездвижването като основен фактор за високия брой хора с разширени вени по време на ковид пандемията

Застоялият начин на живот има пагубно въздействие не само върху психическото, но и върху физическото здраве. Съществува доказана връзка между липсата на движение и много хронични болести, включително варикоза. Обездвижването води до хронична венозна болест, тъй като кръвта в долните крайници се застоява и около венозните клапи започват да се образуват кръвни микро съсиреци. Въпросните съсиреци постепенно нарастват. Отворът при венозните клапи се стеснява и налягането в кръвоносните съдове под тях се увеличава. С времето клапите се затлачват, а вените се разширяват.

В изявление на болница Quirónsalud в гр. Кордоба д-р Маестре казва, че все повече хора с разширени вени търсят помощ след разхлабване на мерките. Една голяма част от тях са с влошена венозна патология. Друга – с късно поставена диагноза заради липсата на навременен профилактичен преглед.

Съвети от д-р Маестре за подобряване на венозното кръвообращение през ковид пандемията

Испанският специалист препоръчва на хората с разширени вени да облекчат симптомите, като започнат да се движат повече. „Ходенето е най-лесното, добро и ефективно упражнение за пациентите от всяка възраст. С всяка направена крачка кръвообращението се подобрява, като се подпомага изпомпването на кръвта към сърцето“, напомня д-р Маестре. Друго, което той препоръчва, е:

  • редовно практикуване на плуване
  • придържане към диета с увеличен прием на фибри и намален прием на мазнини
  • правена на масаж с възходящи движения от глезена към коляното
  • избягване на впити джинси/панталони
  • носене на компресиращи чорапи

Изцяло природен продукт срещу разширени вени в условията на ковид пандемия

Наши специалисти препоръчват мерките за подобряване на венозното кръвообращение да се съчетаят с приема на Ентан / Entan®. Това е утвърден продукт на „Борола“, компания с 25 години фирмена история в областта на здравето. Той е наричан универсален съдов протектор заради благотворното въздействие, което оказва върху цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри, лимфни съдове. Успешно се прилага при хронична венозна недостатъчност (разширени вени, тромбофлебити, варикозни язви). Приеман редовно и продължително продуктът намалява тежестта, болка, умората и подуването на краката. Положителният ефект върху симптомите се дължи на пълната и рационална комбинация от естествени биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове.

Действието на продукта е научно доказано. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. За оптимални резултати се препоръчва дълговременна употреба.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: