венозна недостатъчност
Време за четене: ... минути
5
(3)

Хронична венозна недостатъчност е един от често срещаните здравословни проблеми в съвременното общество. Високата честота на разпространение дава основание на специалистите да определят страданието като „болестта на настоящия век“. Разберете повече за причините, довели до него, и начините, по които може да им се противодейства.

Същност на хронична венозна недостатъчност

Това е заболяване на долните крайници. Характеризира се с нарушение в циркулацията на кръвта вследствие смущение във функциите на клапите на вените на краката. В резултат налягането във вените се повишава, а кръвоносните съдове увеличават размера си. Ако не се лекува, заболяването прогресира и крие риск от инвалидизация.

Причини за хронична венозна недостатъчност

Много са факторите, водещи до това заболяване. Един от тях е генетичната обремененост. Като водеща причина за значителния ръст на заболяването през последните няколко години се посочва активното натоварване при работа на крак, характерно за много професии. Продължителното стоене на крак причинява хидростатично натоварване на венозната система на долните крайници, което е една от главните причини за промените в клапния апарат и венозната стена. Това намалява ролята на мускулната помпа за движението на кръвта във вените на краката. Друг фактор са хормоналните промени – при бременност, при хормонозаместителна и контрацептивна терапия.

Протичане на болестта

В началните стадии на заболяването засегнатите се оплакват от отоци в областта на глезените и усещане за тежест в краката. По време на ходене пеша тези признаци на заболяването намаляват, а понякога дори напълно изчезват. Това е причината много хора да не предприемат нужните мерки за преодоляване на проблема. При неглижиране на симптомите краката започват да изтръпват през нощта, прасците стават болезнени, вените изпъкват. Настъпват кожни изменения. Вследствие на венозното заболяване по кожата се появяват кафяви или синьо-лилави пигментации. С течение на времето се формират подутини. Те са симптом за наличие на трофична язва, възникнала поради нарушено кръвоснабдяване на тъканите.

Дългосрочни последствия от нелекувана хронична венозна недостатъчност

По статистически данни в световен мащаб над 50% от възрастните хора страдат от хронична венозна недостатъчност. За съжаление, повечето засегнати търсят медицинска помощ, когато вече са се проявили симптомите на напредналата фаза – отоци на краката, мускулни крампи, кожни промени и свързаните с тях усложнения. Ненавременната реакция често води до поява на тромбофлебит, трофични язви, белодробен тромбоемболизъм и др. Неглижирането на проблема е свързано още с постепенна загуба на трудоспособност и понижаване качеството на живот.

Успешната стратегия в лечението на заболяването

Лекарите са на мнение, че подходът при лечението на хронична венозна недостатъчност е комплексен. Той включва хигиенно-диетичен режим, системна терапия, локално лечение на кожните промени, а в някои случаи и хирургична интервенция.

Значение на двигателната активност при пациентите с хронична венозна недостатъчност

От години битува схващането, че в плен на хроничната венозна недостатъчност попадат хората, които пренебрегват спорта. В това твърдение има много голяма доза истина. Движението на долните крайници спомага венозната кръв да се разнесе в посока отдолу нагоре. При съкращаване на мускулите вените се притискат и по тях кръвта се изтласква към сърцето. Благодарение на клапите на вените тя не се придвижва обратно. Ако този механизъм се наруши, рискът от хронична венозна недостатъчност се повишава. Ето защо двигателната активност е от съществено значение в профилактиката и лечението на хронична венозна недостатъчност. Неслучайно хората, които са засегнати от отоци вследствие на разширени вени, чувстват облекчение при ходене.

Природното решение при хронична венозна недостатъчност

Специалистите препоръчват на хората с хронична венозна недостатъчност да съчетаят активното движение с приема на универсалният съдов протектор Ентан / Entan®. Той представлява пълна и рационална комбинация от естествени биофлавоноиди, които имат положителен ефект върху микроциркулацията. Съчетава силата на мощния антиоксидант проантоцианидин и стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони). Активните съставки взаимно допълват и подпомагат действието си. Благодарение на комплексното си действие Ентан се отразява благотворно върху всички видове кръвоносни съдове – вени, артерии, капиляри, лимфни съдове. Намалява отока чрез констрикция (стягане) на гладката мускулатура на съдовата стена и свиване на периферните венозни съдове. Намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан. Подобрява кръвообращението и храненето на засегнатите участъци, и спомага за окончателното преодоляване на проблема хронична венозна недостатъчност.

Освен при хронична венозна недостатъчност Ентан се прилага успешно при:

  • нарушено кръвоснабдяване на ретината
  • периферни съдови заболявания
  • диабет
  • синдром на Рейно
  • световъртеж
  • шум в ушите
  • постоперативен и посттравматичен оток
  • мозъчна атеросклероза
  • състояния след инсулт
  • влошена памет и концентрация

Ентан подобрява течливостта на кръвта. Предотвратява слепването на тромбоцитите и образуването на тромби. Оказва антиоксидантен ефект и допринася за възстановяване функцията на съда. Ентан се приема по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно след хранене. Колкото по-дълго се използва, толкова по-осезателни са резултатите. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при продължителна употреба.

хронична артериална недостатъчност
Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност
Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева
Пловдив
5/5
Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.
Заболяване: Разширени вени и хипертония
Милен Иванов
Варна
5/5
Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: