лимфедем на крайниците
Време за четене: ... минути
3.2
(5)

Лимфедем на крайниците е едно от хроничните съдови заболявания, при които се наблюдава обостряне през летните месеци. В следващите редове ще посочим три важни практики за безопасно лято при лимфедем на крайниците.

Три стратегии за безопасно лято при лимфедем на крайниците

Предпазване от претопляне

Свръхактивността на вените под влияние на високите температури довежда до по-голям поток на кръв към крайниците и съответно повече отлагане на течност и риск от влошаване на отоците.

На хората с лимфедем се препоръчва да не се отдават на физическа активност навън в най-горещите часове от деня. Да изберат хладно място у дома или на открито, където да прекарват свободните си часове. Да предпазват засегнатите крайници от претопляне, като ги държат повдигнати на височина, под въздушната струя на охлаждащ уред или прилагат намокрена със студена вода хавлия.

Защита от слънчево изгаряне и ухапване от насекоми

Хората с нарушен лимфен дренаж е нужно да пазят засегнатите крайници от излагане на слънце и винаги да прилагат слънцезащитен продукт. Слънчевото изгаряне допълнително влошава лимфния дренаж и повишава подуването на засегнатите крайници. Нужно е да се отбележи, че дори и при носене на компресиращо облекло може да се получи слънчево изгаряне.

Засегнатите от лимфедем е важно да се предпазват от ухапване или ужилване от насекоми. За защита от активните през летните месеци насекоми се придържайте към натурални репеленти или тези, препоръчани от вашия личен лекар. Всякакъв вид увреждане на кожата на крайниците може да задълбочи проблема.

Безопасни активности при лимфедем на крайниците

Умерената физическа дейност носи позитиви за подобряване на състоянието. Плуването е една от летните активности, от която хората с лимфедем могат да извлекат ползи. То охлажда цялото тяло и подобрява кръвообращението. Налягането, което водата упражнява, има благоприятен ефект върху подутите крайници. Добре е компресиращото облекло да се носи и по време на плуване. Ако това не е възможно, да се облече след излизане от водата. За да бъде плуването безопасно се препоръчва и носене на специални обувки, които да предпазят краката от травми. При нараняване на кожата на засегнатите крайници, плуване не се препоръчва.

Още една важна препоръка при лимфедем на крайниците

През всеки сезон, а особено през летния, се препоръчва прием на Ентан / Entan®. Той е удачно средство за повишаване на ефекта на основното лечение на лимфедем на крайниците. Природният съдов протектор оказва мощна грижа за всички кръвоносни съдове – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове.

Ентан е особено подходящ при нарушен лимфен дренаж, тъй като действа в четири важни направления. Подобрява микроциркулацията на кръвта и здравината и еластичността на кръвоносните съдове. Подобрява течливостта на кръвта и повлиява благоприятно отока и възпалението при лимфедем, като ускорява циркулацията на периферната кръв и лимфната течност. Облекчава подуването, дискомфорта, тежестта и умората в крайниците.

Всички свои положителни действия природният продукт дължи на уникалната комбинация от екстракт от лечебното растение Гинко билоба (терпин лактони и флавон гликозиди) и проантоцианидин. Мощният антиоксидант засилва лимфния ток и дренажа на лимфата, като по този начин намалява отоците.

лимфна стаза

Проучване на ефекта на Ентан/Entan® при лимфна стаза у пациенти с онкологични заболявания

Доц. д-р Мария Попова, д-р Боряна Омайникова, д-р Мариана Савчева

Обща и онкологична гинекология, V МБАЛ – София

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3.2 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: