нарушен лимфен дренаж
Време за четене: ... минути
4
(3)

Какво е нарушен лимфен дренаж? Как се стига до него? Какви видове има? По какъв начин се лекува? Отговорите на всички тези въпроси ще откриете в редовете по-долу.

Как възниква проблемът?

Лимфата представлява телесна течност, богата на мастни киселини, протеини и левкоцити (бели кръвни клетки). Тя циркулира в междуклетъчните пространства на подкожната съединителна тъкан. Постепенно се събира в много малки лимфни съдове, чрез които се отвежда към венозната част на кръвообращението. При затруднено отичане на лимфата се говори за нарушен лимфен дренаж.

Какво представлява нарушен лимфен дренаж?

Като „нарушен лимфен дренаж“ или лимфедем се означава хронично състояние. То се дължи на нарушения в преминаването на лимфата през лимфните съдове в резултат на тяхното увреждане. Характеризира се със застой на лимфна течност в тъканите и последващо подуване на засегнатото място. Най-често отоците са локализирани в зоната на ръцете и краката, по-рядко в областта на гърдите или главата.

Какви видове нарушен лимфен дренаж има?

В зависимост от причината за появата му лимфедем бива вроден (първичен) и придобит (вторичен).
Основен фактор за появата на първичен лимфедем е недобре развита лимфна система.

Като причини за вторичен лимфедем специалистите посочват различни инфекции на кожата, травми, туморни образувания (най-често лимфоми), изгаряния, лъчетерапия и др. Най-често се засягат лимфните съдове в областта на крайниците. Симптомите са свързани с подуване на засегнатия участък. Първоначално отокът е блед и неболезнен.

Характерен признак е изменението в структурата на кожата. Тя се втвърдява, по повърхността ѝ се образуват мехури, а впоследствие и крусти (люспи). С напредване на състоянието се появява тежест и трудност за извършване на движение с крайника. Намаленият транспорт на левкоцити, поради недостатъчната циркулация на лимфа, благоприятства развитието на вторични гъбични и бактериални инфекции.

Какво включва лечението на нарушен лимфен дренаж?

Лимфедем е заболяване, което изисква по-продължително и комплексно лечение. Предприемането на незабавни мерки още при поява на първите симптоми е от изключително значение за успешната терапия.

Заедно с бандажите и медикаментозната терапия все повече специалисти у нас препоръчват употребата на универсалният съдов протектор Ентан / Entan®. Този 100% натурален продукт влияе благотворно върху цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове). Това е възможно благодарение на съдържащата се в него пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Всяка растителна капсула на Ентан съчетава в едно силата на стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и мощния антиоксидант проантоцианидин. Те имат доказан ефект при нарушения в микроциркулацията. Ето защо Ентан се прилага с голям успех при венозна и лимфна недостатъчност.

лимфна стаза

Проучване на ефекта на Ентан/Entan® при лимфна стаза у пациенти с онкологични заболявания

Доц. д-р Мария Попова, д-р Боряна Омайникова, д-р Мариана Савчева

Обща и онкологична гинекология, V МБАЛ – София

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: