съсиреци в кръвта
Време за четене: ... минути
5
(6)

Учени от Кралския колеж по хирургия (RCSI) в Дъблин установяват как и защо някои ковид болни получават съсиреци в кръвта (тромби). Откритието би могло да помогне за създаването на специални терапии за намаляване на риска от това усложнение.

Предишни изследвания сочат, че развитието на съсиреци в кръвта е основна причина за смърт при пациенти с ковид-19

За да разберат причината за прекомерното съсирване на кръвта при коронавирус, учените анализират кръвни проби. Въпросните проби са взети от пациенти в интензивното отделение на дъблинската болница „Бомонт“.

От резултатите на публикуваното в сп. Journal of Thrombosis and Haemostasis изследване става ясно, че:

  • балансът между човешкия фактор на Фон Вилебранд (vWF) и металопротеазата ADAMTS13 е силно нарушен при пациенти с тежък ковид

Тук отваряме една скоба, за да поясним, че:

  • VWF е гликопротеин с основна роля при съсирването на кръвта (коагулация)
  • ADAMTS13 е отговорен за разкъсването на високомолекулните мултимери на vWF с последващо активиране на комплементарната система, т.е. има противосъсирващо (антикоагулантно) действие

Пак се връщаме на изследването, според което:

  • ковид пациентите имат по-високи нива на vWF и по-ниски нива на ADAMTS13 в сравнение с контролната група здрави лица

Казано с други думи, в кръвта на болните от коронавирус има повече прокоагулантни вещества и по-малко антикоагулантни молекули.

В хода на изследването учените идентифицират и протеинови промени, свързани с намаляването на ADAMTS13

„Надяваме се, че проучването ще позволи да се разберат по-добре механизмите за образуване на кръвни съсиреци при пациенти с коронавирус. Данните биха могли да са от полза за разработване на по-ефективно лечение за ковид болните. На този етап обаче са необходими още изследвания. Това е начинът да се разбере дали регулирането на нивата на vWF и ADAMTS13 ще намали тромботичния риск при ковид“. Думите са на д-р Джейми О‘Съливан, един от авторите на проучването.

Превенцията е най-добрата защита срещу съсиреци в кръвта при ковид

С оглед на това в настоящата епидемична обстановка видни наши специалисти препоръчват приема на кардио-васкуларния протектор Ентан / Entan®. Продуктът представлява пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Изцяло растителната формула съдържа проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони, които:

Над 10 клинични проучвания потвърждават ефекта на продукта в съдовата патология. Иновативна технологична форма – VGcaps (растителни капсули) го превръщат в идеален избор за вегетарианци и вегани. Няма данни за нежелани ефекти като дразнене на стомаха. Подходящ за продължителна употреба. При едновременно приложение с противосъсирващи средства (aнтикоагуланти), продуктът усилва действието им.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 6

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: