кръвни съсиреци

Кръвни съсиреци – 5 рискови фактора за появата им

5
(1)

Много фактори могат да доведат до образуването на кръвни съсиреци (тромби). В следващите редове ще се спрем на 5-те основни причини и ще посочим природно антитромботично средство с доказан ефект.

Затлъстяване

Хората, страдащи от затлъстяване, са два пъти по-застрашени от поява на кръвен съсирек в крака от тези с нормално тегло. Това си има своето обяснение. Затлъстяването причинява хронично възпаление в организма и потиска фибринолизата (процес, който предотвратява образуването на съсиреци).

Хроничното възпаление при затлъстелите хора е резултат от по-малкото количество азотен оксид в организма. Азотният оксид е естествено образуван газ в тялото. Той предпазва вътрешната обвивка на кръвоносните съдове (ендотел) и възпрепятства прикрепването на кръвни клетки към ендотелната повърхност.

Важно е да се има предвид, че освен за появата на възпалителни процеси, ниските нива на азотен оксид са предпоставка и за тромбози.

Тютюнопушене – водеща причина за кръвни съсиреци

Пушенето увеличава до три пъти риска от образуване на тромби. Това се дължи на три причини. Първо, пушачите подобно на хората със затлъстяване имат по-малко количество азотен оксид в организма, който както вече споменахме е фактор за сгъстяване на кръвта. Второ, те имат високи нива на фибриноген в кръвта – белтък, синтезиран от чернодробните клетки, който взема участие в съсирването на кръвта. Трето, токсичните вещества в цигарения дим, увеличават способността на кръвосъсърващите клетки в организма (тромбоцитите) да се слепват една с друга.

Продължително летене със самолет и свързаното с него обездвижване

Пътуването на големи разстояния със самолет в комбинация с дългото обездвижване значително увеличават опасността от дълбока венозна тромбоза (флеботромбоза). Този вид тромбоза обикновено се среща при един на всеки 1000 души. Честотата обаче нараства тройно при полети с продължителност над 3 часа. Това се дължи на факта, че кръвообращението се забавя и кръвните клетки и протеини се утаяват.
Тук е мястото да уточним, че рискът от дълбока венозна тромбоза след продължителен полет и обездвижване е най-висок при:

  • хората в напреднала възраст
  • тези с висок индекс на телесна маса
  • пушачите

Комбинирани хормонални контрацептиви

Доказано е, че жените, които приемат орални контрацептиви с естроген и прогестерон, са изложени на повишен риск от тромби. Обяснението на учените е, че тези хормонални препарати увеличават нивата на различни фактори на кръвосъсирването.

COVID-19 – причина номер едно за образуване на кръвни съсиреци през пандемията

Проучване установява, че пациентите с коронавирус са от три до шест пъти по-склонни да образуват тромби в сравнение в останалите хора. Това обаче не е всичко! Между 2 и 9% от ковид болните развиват белодборна емболия. Това е животозастрашаващо състояние, при което кръвен съсирек или някакво чуждо тяло, разнасяно от кръвта, запушва белодробната артерия.

Продължителното залежаване и напредналата възраст са фактори, които увеличават риска от поява на тромби при ковид пациенти.

Естественият начин за предотвратяване на кръвни съсиреци

Избягването на рисковите фактори е най-добрата профилактика срещу тромби. Приемът на универсалния съдов и кардио протектор Ентан/Entan® също е неизменна част от превенцията. Той съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Без аналог е на българския пазар, тъй като осигурява грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове.
Благодарение на рационалната комбинация от екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди, терпин лактони) и проантоцианидин продуктът:

  • подобрява течливостта на кръвта (реология)
  • възстановява ендотелната функция
  • предотвратява хиперагрегацията на тромбоцитите
  • потиска тромбоцит активиращия фактор (PAF)

Ефективността на продукта в съдовата патология е доказана с над 10 клинични изпитвания. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps), подходящи за вегетарианци, вегани и постещи.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
АбонаментАбониране за най-новите публикации
Въпроси и отговориВъпроси и отговори
5
x
Най-добрата статия за разширени вени!