риск тромбоза
Време за четене: ... минути
5
(1)

Едва ли някой подозира, че дългите пътувания, особено със самолет, крият риск от венозна тромбоза. Това обаче е точно така! И тъй като сме на прага на отпускарския сезон и пътешествията до далечни дестинации тепърва предстоят, ще ви запознаем с най-важното, което трябва да знаете за това състояние. Ще представим и мерките, които да предприемете, за да се предпазите от него.

Какво е венозна тромбоза?

Това е опасно състояние, известно още като тромбоза на дълбоките вени. Характеризира се с образуване на кръвен съсирек (тромб) в определена вена. Най-често се засягат големите вени на краката.

Риск от тромбоза – за кого е най-висок?

Установено е, че най-висок риск от развитие на венозна тромбоза има при хората, които пътуват със самолет повече от 4 часа. Опасността допълнително се повишава при чести полети с такава продължителност.

Венозна тромбоза може да се появи и вследствие на напълно безобидно пътуване. Това важи най-вече за хората, изложени на някои от т.нар. рискови фактори за поява на тромбоза:

Изброените фактори повишават риска от образуване на венозен тромб. Формирането му става неусетно. В дните след пътуването тромбът лесно може да се придвижи по съдовото дърво. По този начин е възможно до достигне до важни артерии и да ги запуши, водейки до сериозни и дори животозастрашаващи състояния.

Как да се намали високият риск от тромбоза?

За целта е необходимо да се прилагат определени техники. Те са препоръчани от Американския център по контрол и превенция на заболяванията, както и от водещи холандски учени от областта на съдовата патология:

  • често раздвижване на краката по време на пътуване
  • ставане от мястото за кратко „разтъпкване“ – такава възможност има всеки, който пътува на дълъг път със самолет или влак
  • при пътуване с кола – спиране за почивка през 2 часа за няколкоминутно раздвижване на краката
  • носене на компресивни чорапи
  • приемане на повече течности
  • прием на продукти за повишаване течливостта на кръвта – това важи с пълна сила за хора със съдови заболявания или проблеми с кръвообращението

Кое е природното средство, което доказано намалява високия риск от тромбоза при пътуване?

За намаляване на риска от тромбоза всеки може да разчита на приема на универсалния съдов протектор Ентан / Entan®. Благодарение на своя състав (проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба) този висококачествен природен продукт заздравява всички кръвоносни и лимфни съдове в тялото и подобрява течливостта на кръвта. Това го превръща в ефективно, при това безопасно, средство за намаляване на риска от тромбоза.

За постигане на оптимални резултати се препоръчва Ентан да се приема продължително време по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: