риск тромбоза

Внимание: Риск от тромбоза при дълги и чести пътувания!

Едва ли някой подозира, че дългите пътувания, особено със самолет, крият риск от венозна тромбоза. Това обаче е точно така! И тъй като сме на прага на отпускарския сезон и пътешествията до далечни дестинации тепърва предстоят, ще ви запознаем с най-важното, което трябва да знаете за това състояние. Ще представим и мерките, които да предприемете, за да се предпазите от него.

Какво е венозна тромбоза?

Това е опасно състояние, известно още като тромбоза на дълбоките вени. Характеризира се с образуване на кръвен съсирек (тромб) в определена вена. Най-често се засягат големите вени на краката.

Риск от тромбоза – за кого е най-висок?

Установено е, че най-висок риск от развитие на венозна тромбоза има при хората, които пътуват със самолет повече от 4 часа. Опасността допълнително се повишава при чести полети с такава продължителност.

Венозна тромбоза може да се появи и вследствие на напълно безобидно пътуване. Това важи най-вече за хората, изложени на някои от т.нар. рискови фактори за поява на тромбоза:

 • възраст над 40 години
 • затлъстяване или диабет
 • генетична предразположеност към съдови проблеми като разширени вени
 • вече образувани тромби
 • прием на диуретици или на лекарства, сгъстяващи кръвта

Изброените фактори повишават риска от образуване на венозен тромб. Формирането му става неусетно. В дните след пътуването тромбът лесно може да се придвижи по съдовото дърво. По този начин е възможно до достигне до важни артерии и да ги запуши, водейки до сериозни и дори животозастрашаващи състояния.

Как да се намали високият риск от тромбоза?

За целта е необходимо да се прилагат определени техники. Те са препоръчани от Американския център по контрол и превенция на заболяванията, както и от водещи холандски учени от областта на съдовата патология:

 • често раздвижване на краката по време на пътуване
 • ставане от мястото за кратко „разтъпкване“ – такава възможност има всеки, който пътува на дълъг път със самолет или влак
 • при пътуване с кола – спиране за почивка през 2 часа за няколкоминутно раздвижване на краката
 • носене на компресивни чорапи
 • приемане на повече течности
 • прием на продукти за повишаване течливостта на кръвта – това важи с пълна сила за хора със съдови заболявания или проблеми с кръвообращението

Кое е природното средство, което доказано намалява високия риск от тромбоза при пътуване?

За намаляване на риска от тромбоза всеки може да разчита на приема на универсалния съдов протектор Ентан/Entan®. Благодарение на своя състав (проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба) този висококачествен природен продукт заздравява всички кръвоносни и лимфни съдове в тялото и подобрява течливостта на кръвта. Това го превръща в ефективно, при това безопасно, средство за намаляване на риска от тромбоза.

За постигане на оптимални резултати се препоръчва Ентан да се приема продължително време по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

15

Коментари

avatar