Време за четене: ... минути
4.9
(74)

В статията ще разгледаме основните причини, симптоми и усложнения при разширени вени. Също така ще предложим съвети за облекчаване на състоянието.

Човекът е единствения вид, който страда от разширени вени заради изправения си стоеж!

Разширени вени е едно от най-честите заболявания не само в България, а и в световен мащаб. В някои страни се нарежда редом със захарния диабет по социална значимост. Около 35% от населението на земята е засегнато в някаква степен, а в Европа и България цифрите са още по стряскащи – около 40%. Проучването е обхванало над 50 хиляди наши сънародници.

В статията ще прочетете:

Варикоза (varicose – разширение) е другото име на разширени вени. Болестта се характеризира с удължаване и разширение на вените. В последните години все повече млади хора страдат от тази коварна болест. Лекарите вече диагностицират тази болест при хора между 20 и 30 години. Поради тази причина социалната значимост на болестта расте всяка година. Все повече хора търсят лекарство или лек за своя проблем.

Топ 5 причини за разширени вени

Продължително стоене в изправено положение
При някои професии (барман, сервитьор, работник в завод и др.) се налага продължително седене в изправено положение. Това от своя страна увеличава налягането във вените, което е основна предпоставка за развитие на Варикоза.

Фамилна (генетична) предразположеност
Хората, които имат роднини с разширени вени са изложени на двойно по-голям риск. Те имат генетично заложена слабост на съединителната тъкан. От своя страна това води до понижаване тонуса на венозните стени и развитие на болестта.

Затлъстяване и заседнал начин на живот
По-голямата маса, която имат хората с наднормено тегло, логично води до по-голяма натиск върху долните крайници. Както вече казахме, повишава венозното налягане. Ето защо хората с наднормено тегло са изложени на много по-голям риск.. Особено хората с генетична предразположеност трябва да редуцират теглото си, за да изключат този рисков фактор. Ако вече сте диагностицирани с Варикоза, по-надолу в статията ще намерите полезни физически упражнения, които могат да облекчат вашето състояние.

Пол
Жените страдат доста по-често в сравнения с мъжете. Това се дължи най-вече на хормонални проблеми и бременност.

Въпреки това, едно изследване на учени от университета в Единбург дава съвсем различни резултати. Изследването е направено върху 1500 мъже и жени между 18 и 64 годишна възраст. Резултатите изумяват специалистите в тази област. Близо 40% от мъжете срещу 32% от жените имат развитие на Варикоза.

Възраст
Напълно нормално е с напредването на възрастта вените да изгубят своята еластичност. Това от своя страна води до разпускане и разтягане на венозните стени.

В допълнение към основните причини за разширени вени Ви предлагаме една, която учените все още анализират.

Ръст
Колкото по-висок сте, толкова е по-голяма вероятността да развиете разширени вени. До това заключение са стигнали учени от медицинския университет в Станфорд. Учените са използвали данни от UK Biobank – хранилище на генетични данни на над половин милион души.

Топ 5 симптоми на разширени вени

Външни изменения във вида на вените
Обикновено хората, диагностицирани със заболяването, имат лесно забележими изменения във вида и цвета на вените. Те стават лилаво-синкави, изпъкнали и удебелени.

Нормални и разширени вени

Болка и тежест в краката
Болката се усеща предимно около глезените, но може да се усети и на друго място. Тя се усилва при продължително стоене на едно място. Състоянието на тежест в краката е познато още като оловни крака.

Парене и сърбеж
Това е друг ясно изразен симптом на тази болест. Паренето и сърбежа е предимно в областта на изпъкналите релефни вени.

Мускулни крампи
Мускулните крампи са резултат от съкращаване на мускула, който не може да се отпусне сам. Обикновено това става през нощта, но може да случи и през светлата част на деня. Мускулните крампи са един от най-ранните симптоми на разширени вени. Препоръчва се консултация с лекар-специалист (Флеболог).

Кожни промени
Повишеното налягане във вените и увреждането на клапите води до натрупване на течности под кожата. Това води до образуване на язви (предимно около глезените) с бяло-жълтеникав налеп.

Топ 5 усложнения следствие на варикоза

Заедно с най-честите причини и симптоми ще разгледаме и най-честите усложнения, които настъпват следствие на разширени вени.

Хиперпигментация (Hyperpigmentation)
Следствие на венозен застой се получават тъмни участъци по кожата. Често това е съпроводено с подуване и възпаление.

Липодерматосклероза (Lipodermatosclerosis – бяла атрофия)
Продължителното възпаление на вените води до втвърдяване на кожата на долните крайници. Липодерматосклерозата е симптом на хронична венозна недостатъчност. Предхожда се от възпалителен оток на кожата и болка.

Варикозна язва на крака (Varicose ulcer)
Нелекуването на разширените вени води до образуване на язви по долните крайници. Първоначалните симптоми са чувство за тежест, сърбеж и поява на петна по кожата с виолетов цвят. В последствие кожата става твърда и груба, започва да се лющи и се образува белезникав налеп. При крайна фаза се отделя секрет под формата на кръв и полупрозрачна течност или гной.

Повърхностен тромбофлебит (Thrombophlebitis)
Това е възпаление на вената, придружено с образуването на тромби. Засяга предимно голямата вена на крайника. При нелекуване се получава усложнение под формата на дълбок тромбофлебит.

Дълбока венозна тромбоза (Phlebothrombosis)
Състоянието е изключително животозастрашаващо, тъй като има риск от откъсване на тромб, който да запуши кръвоносен съд на белия дроб. Това води до белодробна емболия, която често е с фатален край.

Топ 5 съвети при разширени вени

Физически упражнения
Някои физически упражнения имат благоприятен ефект върху заболяването. В следващите графики Ви показваме някои от най-често използваните упражнения, които могат да помогнат в борбата с болестта.

Разтваряне и събиране на стъпалата от седнало положение
Разтваряне и събиране на стъпалата от седнало положение.
Разнопосочно повдигане на пръстите на краката от седнало положение
Разнопосочно повдигане на пръстите на краката от седнало положение.
Натиск върху гумена топка с пръстите на краката
Натиск върху гумена топка с пръстите на краката.
Натиск върху гумена топка с пръстите на краката от седнало положение
Натиск върху гумена топка с пръстите на краката от седнало положение.
Свиване на коленете от легнало положение

Свиване на коленете от легнало положение.

Разнопосочно движение на краката от легнало положение

Разнопосочно движение на краката от легнало положение.

Разнопосочно движение на пръстите на краката от легнало или седнало положение

Разнопосочно движение на пръстите на краката от легнало или седнало положение.

Повдигане на пръсти от изправено положение

Повдигане на пръсти от изправено положение.

Избирайте подходящи дрехи и обувки

Носенето на стегнати обувки, обувки на висок ток, както и носенето на прилепнали дрехи допълнително затрудняват кръвообращението.

Почивайте ползотворно
Ползотворната почивка е наистина добро средство при проблем с разширени вени. Когато си почивате, нивото на краката трябва да бъде по-високо от нивото на тялото.

Сменете режима си на хранене
Ако имате разширени вени е добре да спазвате някаква диета. Приемайте храни богати на витамини и мирали. Добре е да включите в менюто си храни съдържащи мед (миди, калмари, сусам, орехи и др.), богати на витамин C (цитруси, броколи, ананас и др.) и витамин P (лешници, кестени, череши, домати и др.). Избягвайте пържени храни и консерви. Солта също не е препоръчителна. Ограничете или премахнете употребата на алкохол и цигари.

Движете се
Застояването на едно място е силно противопоказно при Варикоза. Посещения във фитнеса или просто приятни разходки в парка ще спомогнат в борбата със заболяването. Това неминуемо ще окаже влияние и върху вашето телесно тегло.

Борбата е трудна и продължителна, но всеки човек може да постигне успех!

Ако имате съмнение, че развивате болестта, можете да си направите онлайн тест. Разбира се, най-добрия начин за диагностициране е посещение при лекар-специалист.

Направете тест

Разгледаxме основните причини, симптоми, усложнения и съвети при разширени вени. На последно място, но не и по значение, ще обърнем внимание на още един фактор. В борба с коварното заболяване, изключително добър ефект оказва приемът на природни продукти.

Лечение на разширени вени

Според това в какъв стадий се намира заболяването, вашият доктор ще Ви предложи най-подходящото лечение.
Има няколко начина за лечение на варикоза.

  • Медикаментозно – лекарства, хранителни добавки и природни продукти, различни кремове и гелове и др.
  • Компресиращи чорапи – намаляват налягането в крайниците, което води до облекчаване на симптомите.
  • Операция – хирургично отстраняване на засегнатия участък от вената.
  • Лечение с лазер – засегната вена се обработва термично с лазер.
  • Склеротерапия – инжектиране на склерозант, целящ свиване на засегнатата вената.

Лечение с народна медицина

Някои хора прилагат домашно лечение за справяне с проблема. В народната медицина има много рецепти за домашен лек на варикозни вени. Разбира се, преди да пристъпите към каквото и да е домашно лечение на разширени вени, консултирайте се с вашия лекар за да установите тежестта на заболяването.
Тук ще изброим някои от най-известните методи за домашно лечение. Може да потърсите допълнителна информация за тях и тяхното прилагане.

  • Домашен лек с червени или зелени домати – доматите съдържат флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове.
  • Лечение с лозови листа – имат противовъзпалително и антиоксидантно действие.
  • Домашно лечение с ябълков оцет – прочиства тялото и подобрява кръвообращението.
  • Лечение с чесън – намалява възпалението в кръвоносните съдове.
  • Домашен лек с Бодлив залист – подобрява еластичността на кръвоносните съдовете, което води до намаляване на болката и свиване на вените.
  • Домашно лечение с гроздови семки – съдържат проантоцианидин, който предпазва кръвоносните съдове.

Приемът на природни продукти е важна част от борбата с разширените вени

Редовният прием на природния продукт Ентан / Entan® осигурява защита срещу разширени вени. Той съдържа комбинация от биофлавоноиди с уникален ефект върху кръвоносните съдове. Благодарение на активните си съставки – проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони, Ентан тонизира и укрепва венозната стена. Подобрява течливостта на кръвта, премахва възпаленията и подобрява функцията на вътрешния съдов слой.

Ентан е универсален съдов протектор, осигуряващ благоприятен ефект върху цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Има мощно антиоксидантно действие, облекчава умората в крайниците, благоприятства кръвоснабдяването на вестибуларния апарат, ретината, мозъка и крайниците.

За положителния ефект на Ентан свидетелстват многобройните клинични проучвания при различни съдови смущения.

Благодарение на естествените си съставки е напълно безопасен при продължителна употреба. Нещо повече – колкото по-дълго време се приема Ентан, толкова повече се усилва неговият ефект. Препоръчва се Ентан да се приема продължително време по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 74

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: