антикоагуланти ковид
Време за четене: ... минути
5
(3)

Противосъсирващите лекарствени средства (антикоагуланти) са ефективни при хоспитализирани пациенти с лек и умерено тежък ковид (COVID-19). Те обаче не са от полза при критично болни пациенти с коронавирус, нуждаещи се от интензивно лечение. Това сочат 3 независими едно от друго проучвания. Резултатите са публикувани в The New England Journal of Medicine (NEJM).

„Данните показват нагледно колко е важно участниците в клиничните проучвания да бъдат разпределяни според тежестта на състоянието им“. Думите са на д-р Гари Гибънс, координатор на едно от изследванията. „Това, което помага на една подгрупа пациенти, може да не е от полза или дори да вреди на друга“, допълва той.

Прилагането на пълна доза антикоагуланти при леките и умерено тежки случаи на ковид показва забележителни резултати…

  • намалява нуждата от механична вентилация (командно дишане, апаратна вентилация)
  • увеличава възможността за по-ранно изписване на пациентите от лечебните заведения

Учените достигнат до тези изводи, след като анализират ефекта на пълна терапевтична доза и профилактична доза нефракциониран хепарин, който притежава противосъсирващ ефект. Обект на изследването са ковид пациенти с тежко и умерено протичане на инфекцията.

През април 2020 г. участниците получават пълна или профилактична доза нефракциониран хепарин. През декември същата година междинните резултати сочат, че пълната доза хепарин:

  • е от полза за умерено болните пациенти
  • не само, че не помага, а може дори да навреди на критично болните пациенти

Окончателният анализ включва данни от проведените 3 клинични проучвания с участие на 1074 ковид пациенти с тежка инфекция и 2219 пациенти с умерена инфекция

Резултатите показват, че пълната доза хепарин намалява нуждата от механична вентилация с до 99% при пациентите с умерена инфекция. При малък процент от пациентите е наблюдавано прекомерно кървене (кръвоизлив) – един от възможните странични ефекти на антикоагулантите. При тежко болните пациенти, пълната доза хепарин намалява честотата на тромботичните събития, но не и необходимостта от командно дишане.

Допълнение към синтетичните антикоагуланти при лек и умерено тежък ковид е…

Ентан / Entan® – първият природен продукт на пазара у нас, който осигурява грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Благотворният ефект на този универсален съдов протектор се дължи на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Всяка растителна капсула (VGcaps) съдържа проантоцианидин 80 mg и екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) 40 mg. Благодарение на допълващото и усилващо действие на съставките продуктът:

Над 10 клинични проучвания потвърждават ефективността на продукта в съдовата патология. Не предизвиква нежелани ефекти като дразнене на стомаха и е подходящ за продължителна употреба. Може да се използва от диабетици. Наличен в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: