периферна невропатия след химиотерапия
Време за четене: ... минути
5
(6)

Двама от трима онкохематологични пациенти развиват периферна невропатия след химиотерапия. Това информират специалисти по онкохематология по време на конференцията „Актуализирани насоки за лечение на периферна невропатия при онкохематологични пациенти“. Събитието е организирано от японската фармацевтична компания Takeda.
Започваме с уточнението, че периферната невропатия е състояние, което се характеризира с увреждане на периферните нерви в тялото. Въпросните нерви действат като предавател на информация между мозъка и гръбначния мозък. Отговорни са за усета за болка и температура. Свързани са с правилните движения и силата на мускулите.

Симптомите за проблема са много и разнообразни. Едни от най-отличителните засягат крайниците и включват:

В по-редки случаи периферната невропатия се проявява със загуба на сили, склонност към падане, храносмилателни нарушения и промени в кръвното налягане.

След тази вметка можем да се върнем към темата за периферна невропатия след химиотерапия

Опитът на специалистите показва, че обикновено периферната невропатия е лек страничен ефект от химиотерапията, който изчезва с течение на времето. Естествено има и изключения от правилото. „При един на всеки 3-4 човек оплакванията са по-тежки и продължават с месеци, дори години“. Това казва д-р Едуардо Риос, заместник-началник на Отделението по хематология към Университетската болница „Вирхен де Валме“ в Севиля, Испания. Той подчертава, че в тежките случаи симптомите пречат на нормалното ежедневие на засегнатите. Освен това затрудняват връщането им към рутината след приключване на химиотерапията.

Заради всичко това специалистите подчертават значението на ранната диагностика и своевременното лечение на периферна невропатия. Те са категорични, че с навременна диагноза и правилното лечение в точния момент прогресията на състоянието може да бъде спряна.

Срещу периферна невропатия след химиотерапия видни наши специалисти препоръчват…

Ентан / Entan® – универсален съдов протектор, който подобрява и поддържа микроциркулацията в периферните зони на тялото. Благотворният ефект на продукта върху кръвообращението през най-малките кръвоносни съдове се дължи на:

Като подобрява микроциркулацията, продуктът допринася за повишаване на кислорода и хранителните вещества в мозъка и други органи и тъкани на тялото. А ускорявайки циркулацията на периферната кръв и лимфата, подобрява течливостта на кръвта (реологията). Това обаче не е всичко! Приеман редовно според предписанието, той облекчава усещането за тежест и умора в долните крайници. Успешно се прилага при периферни съдови заболявания като диабет (водеща причина за увреда на периферните нерви).

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Не съдържа изкуствени овкусители и консерванти. Подходящ е за вегетарианци и вегани. Спокойно може да се използва продължително време.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 6

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: