Мускулни крампи
Време за четене: ... минути
5
(2)

Навярно на всеки от нас му се е случвало да изпита силна болка от внезапното съкращаването на някой мускул особено по време на сън. Това са т.н. мускулни крампи, които може да засегнат различни мускули (най-често на крайниците) и обикновено продължават от няколко секунди до 10 минути. Въпреки, че са широко разпространени, все още учените не може да открият каква е точната причина за тяхната поява. Посочват се различни причини и много предразполагащи фактори, като недостатъчно количество на магнезий в организма, претоварване на мускулите, понижена функция на щитовидната жлеза, неврологични заболявания, алкохолизъм и др.

Според специалистите обаче водеща причина за появата на мускулни крампи е периферната артериална оклузивна болест, известна още като периферна съдова болест

Заболяването се характеризира със спазъм или запушване на по-големи периферни артерии, което може да се дължи на атеросклероза, емболия и др. В резултат на периферната съдова болест намалява притока на кръв и съответно кислород и хранителни вещества към засегнатия мускул. Това е свързано с мускулни спазми (крампи) и силна болка.

Най-характерния симптом на периферната съдова болест е интермитентно (периодично) накуцване, което се проявява при ходене и изчезва в покой и е свързано със силна болка в областта на прасеца. По рядко срещаните симптоми вкючват възпалителни процеси в областта на крайниците, бавно зарастване на рани, бледост или посиняване на засегнатата област, изстудяване на крайника и др.

В комбинация с медикаментозната терапия при периферна артериална оклузивна болест може да се използва и природния продукт Ентан. Той има изразен антиспазматичен ефект (намаляване спазъма на артериите, стимулира секрецията на азотен оксид от вътрешния съдов слой и разширява артериолите) и вазодилативен ефект (разширяване на артериалните кръвоносни съдове). Ентан има и изразен терапевтичен ефект при периферна съдова болест, тъй като удължава периода между накуцванията при засегнатите пациенти.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: