коронавирус кръвосисирване
Време за четене: ... минути
5
(1)

Повишеното кръвосъсирване е една от най-тревожните последици от върлуващия коронавирус. То увеличава риска от инфаркти, инсулти и белодробни емболии. Прочетете повече по темата в следващите редове.

Коронавирус и повишено кръвосъсирване в тясна връзка

Резултатите от аутопсии показват, че ендотелът има ключова роля за хода на коронавирусната инфекция. Той е съставен от тънък слой клетки от специален вид епителна тъкан, които покриват вътрешната стена на кръвоносните съдове. Тези клетки участват във възпалителните реакции и в образуването на кръвни съсиреци в артерии и вените.

В органи като бял дроб и мозък клетките от ендотела имат голям брой рецептори за протеина ACE2, който коронавирусът използва за навлизане в клетките на дихателните пътища. Данните от аутопсии показват наличие на голям брой тромби именно в тези органи. В други органи като бъбреците ендотелите клетки почти нямат рецептори за протеина ACE2 и там тромби не са открити.

Това кореспондира с по-старо проучване на Университетската болница в Цюрих, публикувано в списание The Lancet. Неговите автори откриват вируса на COVID-19 в ендотелните клетки на трима пациенти и така потвърждават, че тези клетки могат да бъдат заразени с коронавирус.

Прекомерно кръвосъсирване при коронавирус и цитокинова буря – свързани ли са?

Все още учените не знаят дали повишеното кръвосъсирване и цитокиновата буря (едно от най-опасните, а понякога и летални усложнения от COVID-19) са свързани помежду си, или протичат независимо едно от друго.

Според хипотеза на изследователи от Католическия университет в Льовен, Белгия, представена в сп. Nature Reviews Immunology, COVID-19 протича в три фази:

  • първо се появява вирусна инфекция
  • след това настъпват ендотелни увреждания, причинени от вируса
  • накрая увреждането на ендотела отключва засилена имунна реакция или т. нар. цитокиновата буря

От този момент нататък цитокиновата буря може допълнително да увреди ендотела, което от своя страна влошава инфекцията.

Болница Mount Sinai в Ню Йорк вече започна изследователски проект за лечение на коронавирус с противосъсирващи лекарства (антикоагуланти)

Координатор на проекта е кардиологът Валентин Фъстър, посветил голяма част от кариерата си в изучаването на ендотела и ролята му във възникването на инфаркт. Първите предварителни резултати показват, че пациенти със сериозни усложнения на COVID-19, които са приемали антикоагуланти, са с 50% по-нисък риск от смъртност в сравнение с пациенти, които не са получавали този вид лекарства.

Оригинален природен продукт срещу повишено кръвосъсирване при коронавирус

Все повече наши специалисти препоръчват Ентан / Entan® срещу прекомерно кръвосъсирване при COVID-19. Приемът на този универсален съдов и кардио протектор осигурява грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Това е възможно благодарение на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди с цялостен ефект върху съдовете. Всяка растителна капсула на продукта доставя на организма високопречистена форма на проантоцианидин и стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони). Съставките са съчетани така че да:

  • оказват кардио-васкуларна протекция
  • предотвратяват тромботичните рискове

Приемът на продукта профилактира и подпомага лечението на съдова патология при ковид пациенти. При едновременно приложение с aнтикоагуланти, продуктът усилва техния ефект. Няма данни за странични ефекти и нежелани реакции. Напълно безопасен. Подходящ за продължителен прием.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: