съдовите заболявания
Време за четене: ... минути
4.5
(2)

Сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт сред хората. Периферната съдова болест, известна като ПАБ (Периферна Артериална Болест) и провокирана от запушването или стесняването на артериите в крайниците, е важен предупредителен сигнал, че се развива или предстои да се развие някое от опасните сърдечни заболявания. Инфаркт и инсулт са животозастрашаващи състояния, често последствие от ненавременно вземане на мерки срещу периферната артериална болест.

На ПАБ рядко се обръща подобаващо внимание

Симптомите и диагностицирането на периферна артериална болест често се подценяват. Чувайки термина периферна, повечето хора не осъзнават, че всъщност най-опасното в случая е, че причините довели до засягането на периферните кръвоносни съдове, биха могли да увредят сериозно цялата сърдечно-съдова система и последствията да са фатални. Освен това, пречка пред навременното овладяване на заболяването е и големия брой случаи, в които то протича безсимптомно или с прояви, които хората считат за нормални и не им обръщат внимание. Такива симптоми са чести мускулни крампи или болка в краката при ходене, която утихва при покой, скованост и промяна в цвета на кожата на крайниците и др. Пренебрегването на тези фактори в много случаи може да доведе до развитие на тежко сърдечно-съдово заболяване с невъзможност за своевременното му диагностициране.

Най-важно е навременното откриване на болестта

Именно навременното откриване на периферната съдова болест, е това което буквално може да спаси живота на засегнатия. Тогава и лечението има най-голям шанс за благоприятен изход с преодоляване или поне забавяне прогресията на болестта.

Разпространение на ПАБ

Периферната артериална болест може да засегне всеки, независимо от пол и възраст, но най-застрашени са хората над 50 години, особено обездвижените, диабетиците и пушачите. Счита се, че заболяването засяга между 12 и 20% от възрастните хора и ги поставя в сериозен риск от усложнения и по-сериозни сърдечни проблеми.

Превенция и терапия

Основните методи за терапия и превенция на периферната артериална болест и нейните последствия са свързани с воденето на активен начин на живот, избягване на залежаването и прилагане на здравословни мерки за поддържане състоянието и здравината на кръвоносните съдове. Като много ефективна и предпочитана от все повече специалисти, се утвърждава употребата на Ентан именно с такава цел. Ентан успешно съдейства за подобряване и ускоряване на кръвната циркулация в периферните кръвоносни съдове и не позволява тяхното запушване.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: