диабетно стъпало превенция
Време за четене: ... минути
5
(2)

Развитието на диабетно стъпало е реална опасност за всеки диабетик и затова е нужна превенция. Нека видим какво препоръчват експертите в тази посока.

Оценка на състоянието на стъпалата и следене на общото състояние на пациента – важно условие за превенция на диабетно стъпало

След като човек е диагностициран с диабет, той трябва да получи оценка на състоянието на стъпалата. Това обаче не е всичко. Необходимо е още всяка година да се:

  • изследва чувствителността към болка
  • следи процеса на васкуларизация (снабдяване с кръвоносни съдове на отделни органи или области на тялото)

Ако се диагностицира периферна невропатия и/или се наблюдава съдово изменение, се налага известна промяна в начина на действие. Пациентът следва да бъде подробно информиран за нарушенията в чувствителността и за възможните усложнения. Прегледът вече е на всеки 3 месеца. Важно е да се проведе преглед при съдов хирург за оценка на нуждата от лечение. При деформация на стъпалото може да се наложи използването на индивидуални ортопедични стелки. Подологът ще даде насоки за:

  • дизайна на стелките
  • грижата за ноктите
  • лечението на хиперкератоза (прекомерно вроговяване и удебеляване на външния слой на кожата)

Контрол на диабета

Контролирането на диабета е от съществено значение за намаляване на риска от:

  • невропатия (заболяване или увреждане на нервите)
  • васкулопатия (заболяване на кръвоносните съдове, характеризиращо се с развитие на некротични промени в съдовата стена)

Въпросните състояния са пряко свързани с развитието на диабетно стъпало.

За да контролират състоянието си по възможно най-добрия начин, диабетиците трябва да:

  • спазват терапевтичния режим, предписан от ендокринолог
  • се придържат към адекватен хранителен режим
  • поддържат добра двигателна активност

Носене на подходящи обувки – ключова стъпка към превенция на диабетно стъпало

Обувките също имат важна роля в превенцията на диабетно стъпало. Те не бива да са нито прекалено тесни, нито прекалено широки. Трябва да прилягат по крака и да осигуряват необходимата стабилност и поддръжка на свода. Желателно е да са изработени от гъвкав и дишащ материал. И още – да се обуват лесно и да осигуряват отличен комфорт при ходене или продължително стоене прав.

Прием на биофлавоноиди – сигурен и доказан начин за превенция на диабетно стъпало

Естествените биофлавоноиди са мощни фитохимикали, които благоприятстват здравето на кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението и се грижат за сърдечно-съдовата система.

Пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди, терпин лактони) се съдържа във всяка растителна капсула (VGcaps) на Ентан / Entan®. Специалистите у нас препоръчват този универсален кардио-васкуларен протектор на диабетиците, защото е отлично средство за предотвратяване на периферни съдови нарушения. Приеман редовно според предписанието, той:

Над 10 клинични проучвания свидетелстват за положителния ефект на продукта в съдовата патология. Няма опасност от странични ефекти след употребата му. Има отлична поносимост. Подходящ за продължителен прием.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: