периферна невропатия
Време за четене: ... минути
4.3
(3)

Периферна невропатия е състояние, при което се увреждат нервните окончания в периферните зони на тялото. Най-често това са крайниците. Увреждането на нервите нарушава провеждането на сигналите от и към мозъка, поради което се появяват многостранни проблеми със засегнатите крайници.

Основни причини за периферна невропатия

Заболяването може да бъде вродено или придобито. Основните причини за придобита периферна невропатия са 2:

  • физическа травма, при която е засегнат нерв
  • развитие на системно заболяване

Диабет тип 2 като системно заболяване е водещ фактор за развитие на периферна невропатия. При диабетиците състоянието се означава съответно като диабетна невропатия. Според официалните данни при 70% от пациентите с диабет се стига до това усложнение. Причината се крие във влиянието на високата кръвна захар (хипергликемия). Тя уврежда периферните кръвоносни съдове и влошава кръвообращението в зоната на крайниците. Нервните окончания са силно чувствителни към недостиг на кръв и кислород. Влошеното периферно кръвообращение неминуемо води до увреждането им.
В началните фази на диабета е възможно да са засегнати само единични нерви (мононевропатия). При хронично поддържане на хипергликемия обаче може да се увредят множество периферни нерви (полиневропатия). Според функциите, които засегнатите нерви изпълняват, симптомите при периферна невропатия са различни.

Периферна невропатия – симптоми

Наблюдават се основно 2 типа оплаквания:

  • нарушени моторни функции на крайниците, най-често на краката. Налица са болки, скованост, слабост и отмаляване на крайника. Състоянието се означава като моторна невропатия
  • намалена чувствителност на допир, топлина, болка. Състоянието се означава като сензорна или сетивна невропатия

За успешно овладяване и превенция на периферната невропатия

Превантивните мерки срещу периферна невропатия са задължителни при диабетиците. Освен контролиране на кръвната захар при тях се препоръчват и допълнителни грижи. Те трябва да са насочени към поддържане на кръвоносните съдове, подобряване на кръвообращението и стимулиране оросяването на крайниците. Така, с неутрализирането на причините за невропатията, не само се профилактира развитието й, но и се подпомага овладяването й.
За подобряване и поддържане на микроциркулацията в периферните зони на тялото може да се разчита на универсалния съдов протектор Ентан / Entan®. Той действа за облекчаване на симптомите при периферна невропатия и за укрепване на цялата система от кръвоносни съдове.

Ybilei_20-god_Borola_2

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.3 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: