диабетно стъпало ампутация
Време за четене: ... минути
5
(2)

В условията на пандемия се наблюдава увеличаване на случаите на ампутация на долен крайник при пациентите, страдащи от диабетно стъпало. Това установява научно изследване, реализирано в Италия.

Проучването, от което става ясно, че има ръст на хората с ампутация на крак при диабетно стъпало през пандемията, е проведено сред 25 пациенти

Всички те са приети в център за третична помощ в Италия по време на първия локдаун от март 2020 г. Резултатите им са сравнени с тези на 38 души, лекувани в същия център през първите 5 месеца на 2019 г. Участниците в изследваната и контролната група са:

  • хомогенни по възраст
  • с еднаква продължителност на диабета
  • със сходни нива на гликиран хемоглобин (HbA1c) – показател, който дава информация за гликемичния статус на пациента

Мъжете преобладават числено над жените. Делът им е малко по-висок в групата от 2020 г.

Учените правят оценка на демографски, клинични и биохимични показатели. Преценяват дали пациентите е трябвало да бъдат приети в спешна помощ.

Сравнителният анализ на данните показва, че:

  • делът на пациентите, преминали амбулаторен преглед през 2020 г., е по-нисък от този на пациентите през 2019 г. 16% срещу 45%, p < 0,028
  • делът на пациентите, посещавали център за спешна медицинска помощ през 2020 г., е по-висок от този на пациентите през 2019 г. 76% срещу 26%, p < 0,001
  • няма значими разлики в биохимичните параметри освен в съотношението албумин/креатинин (UACR). То е по-високо в групата за 2020 г. (медиана 58 mg, интерквартилен диапазон 23 срещу 36, p < 0,050)
  • няма разлики в продължителността на лезиите по краката на пациентите, разпространението на периферно артериално заболяване, невропатия и остеомиелит
  • делът на пациентите с гангрена на долен крайник през 2020 г. е по-висок от този на пациентите през 2019 г. 64% срещу 29%, p < 0,009
  • делът на пациентите с ампутация на крайник през 2020 г. е по-висок от този на пациентите през 2019 г. 60% срещу 18%, p < 0,001.

Учените напомнят, че за да не се стига до ампутация на крайник при диабетно стъпало по време на ковид пандемията…

новопоявилите се рани и симптоми трябва да бъдат своевременно консултирани с лекар и лекувани. Неразделна част от лечението е приемът на универсалният съдов протектор Ентан / Entan®. Това е първият природен продукт у нас, който осигурява първокачествена грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Положителният ефект на продукта се дължи на пълната и рационална комбинация от естествени биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони). Съставките се допълват и взаимно усилват своето действие. В резултат продуктът:

Продуктът се предлага в иновативни изцяло растителни капсули (VGcaps) и спокойно може да се приема от вегани, вегетарианци и постещи. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Може да се закупи от аптеките или да се поръчва от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: