Поддържането на отлични памет и концентрация изисква не по-малко усилия от грижата за доброто физическо състояние. Нарушенията на паметта може да бъдат разнообразни и да се дължат на редица причини. Кои са методите за подобряване на паметта и концентрацията – прочетете в текущата публикация.
Според учените, още от детска възраст добрата памет и концентрация могат да бъдат стимулирани чрез различни дейности
Практикуването на плуване и аеробика може да подобри паметта и концентрацията. Тези спортове са свързани с интензивно дишане, което подобрява притока на кислород към мозъчната тъкан.
Друг метод за тренировка на мозъка е четенето. Доказано е, че четенето развива въображението, създава асоциации и по този начин тренира мозъчната дейност.
Установено е, че журналистическите текстове и публицистиката стимулират способността на мозъка да се приспособява и държат вниманието будно. В тази връзка, монотонната работа и вършенето на еднообразни задачи години наред, могат да бъдат пагубни за концентрацията.
Консумацията на определени храни има подобряващо паметта и концентрацията действие
Паметта може да се повлияе благоприятно и от хранителния режим. Научни данни потвърждават, че консумацията на орехи, шоколад и кафе подпомагат съсредоточаването и паметта. В този ред на мисли, ето някои от най-добрите средства за по-добра концентрация и памет:
Броколи
В зеления зеленчук се съдържа комбинация от магнезий и витамин К, която подобрява функциите на мозъка. Други хранителни източници на магнезий са ядките и семената, боб, леща, грах, нахут, риба тон, скумрия, сьомга, авокадо, банани.
Моркови
Те забавят стареенето на клетките, включително и тези на мозъка. В морковите се съдържа бета каротин и лутеин, които оказват протективен ефект спрямо клетъчното увреждане.
Риба
Освен на магнезий, тя е богат източник на омега-3 мастни киселини. Те намаляват холестеролните нива и оказват благоприятно въздействие върху кръвоносните съдове на мозъка. В рибата се съдържа и йод, който подпомага мозъчните функции и подобрява паметта.
Розмарин
В билката се съдържа високо количество карнозна киселина, която неутрализира свободните радикали. По този начин се подобрява кръвоснабдяването на мозъка и доставянето на кислород и хранителни вещества. Освен употребата на билката в различни ястия, вдишването на аромат от нея също води до подобряване на паметта.
Гинко билоба – природно „чудо“ за по-добра памет и концентрация
Поради доказаните си лечебни свойства, Гинко билоба е позната от хилядолетия и широко използвана билка в китайската медицина. За лечебна цел се използват изсушени ѝ листа, от които се извличат екстракти. Основните съставки, които се съдържат в екстрактите са флавонови гликозиди, биофлавони, лактони, антоциани, рутин (витамин Р) и аскорбинова киселина (витамин С).
Ефектите на Гинко билоба са свързани основно с влияние върху кръвоносната система. Употребата на екстракт от растението подобрява микроциркулацията, с което се повишава количеството на кислород и хранителни вещества в мозъка и други органи и тъкани на тялото. Съставките на ценното растение влияят благоприятно при различни състояния. Сред тях са шум в ушите, отслабване на паметта, световъртеж, състояния след инсулт, мозъчна атеросклероза, нарушено кръвоснабдяване на ретината и др.
Поради изразеното противовъзпалително действие, Гинко билоба се използва и за облекчаване симптомите при различни възпалителни процеси, а също така има и невропротективни свойства. Активните съставки в листата предпазват нервните клетки от хипоксия (недостатъчно снабдяване с кислород) и дегенерация.
За памет и концентрация в идеално състояние приемайте естествени продукти с доказан ефект
На българския пазар се предлагат различни продукти, които съдържат екстракти от ценното растение Гинко билоба. За разлика от тях, висококачественият природен продукт Ентан / Entan® съдържа пълна комбинация от биофлавоноиди – стандартизиран екстракт от Гинко билоба (терпин лактони и флавон гликозиди) и проантоцианидин. Последният е най-силният антиоксидант, с положително действие върху имунната система, холестерола и кръвоносните съдове.
Освен, че подобрява паметта и концентрацията, Ентан има мощно благоприятно действие върху цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове). Той подпомага микроциркулацията, повишава венозния тонус, заздравява стените на кръвоносните съдове и подобрява тяхната еластичност. Приемът на Ентан облекчава усещането за тежест в крайниците, намалява оттока и спазъма на артериите. Ентан повлиява състояния като венозна недостатъчност, периферни съдови заболявания, хемороиди и различни видове ретинопатии. Продуктът действа положително и при шум в ушите и световъртеж, както и при състояния след инсулт. Има мощно антиоксидантно действие.
Ентан се предлага под формата на растителни капсули, които могат да се приемат от вегетарианци и вегани. Не съдържа консерванти и овкусители и е напълно натурално средство без странични ефекти. Дозира се по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене.
Свързани публикации