по-добра памет
Време за четене: ... минути
5
(2)

Правилната диета, състояща се от храни, богати на необходимите вещества, не само има положителен ефект върху нервната система, но спомага и за по-добра памет. В стресови ситуации, като например изпит, мозъкът се нуждае и съответно изразходва много енергия, което означава, че предварително той трябва да е снабден с най-важните за него хранителни вещества, за да остане продуктивен. В статията ще ви разкрием топ 10 храни и напитки, които ще подхранят мозъка ви!

Достатъчният прием на вода гарантира по-добра памет

Вода или неподсладени чайове – може да избирате. Достатъчният им прием поддържа мисловния процес стабилен и самия орган във форма. Може би не знаете, но мозъкът до голяма степен се състои от вода, следователно – вие трябва да го снабдявате с необходимата за него доза. Пиенето на течности гарантира, че нямаме нарушено мозъчно оросяване, и че този така жизненоважен орган работи по най-оптимален начин.

Риба и различни морски деликатеси

Варианти като сьомга, пъстърва или пък сардини са изключително подходящи, за да подхраните мозъка си, тъй като те са богати на омега-3 мастни киселини. Благодарение на такъв тип храни, органът ни изгражда нервни клетки, които са от съществено значение за добрата памет.

Овес на закуска за по-добра памет

Овесените ядки са идеални за закуска, защото ни снабдяват с много енергия за предстоящия ден. Интересен факт е, че тази храна помага при проблеми с концентрацията, а също и намалява нервното напрежение, заради съдържанието си на много желязо, магнезий и витамин B.

Ядки през целия ден

Ядките съдържат важни активни съставки като омега-3 мастни киселини, укрепващи паметта и стимулиращи по-добрата работоспособност. Освен това, проучвания показват, че те също подобряват и здравето на сърцето. А, тъй като сърцето и мозъкът са тясно свързани, здравото сърце насърчава работата на мозъка.

Спанак – за по-добра памет

Съдържащите се желязо, витамин E и фолиева киселина в спанака, предпазват и укрепват мозъка по изключително устойчив начин, насърчавайки също и транспортирането на кислород към него.

Плодове, но в червено

Червените плодове осигурят необходимите витамини и антиоксиданти. Те притежават противовъзпалителен ефект и подпомагат мисловните процеси, насърчавайки предаването на сигнали между мозъчните клетки. А, най-любимите ни червени помощници са боровинките, които също така забавят стареенето на мозъка.

По-добра памет с любимите броколи

Изобилието от витамини и минерали в броколите поддържат мозъка в добра форма. Антиоксидантното и противовъзпалителното им действие има положителен ефект върху мозъчните клетки и насърчава здравия мозък.

Яйца – за добро развитие на мозъка

Протеинът, който се съдържа в яйцата, е особено важен за активиране на нервните клетки. Протеините образуват вещества, от които мозъкът се нуждае, за да активира своите клетки. Яйцата са богат източник на няколко витамина от група B и холин, които са важни за правилната функция, развитието на мозъка и регулиране на настроението.

За по-добра памет – сочна ябълка на ден

Богатите на витамини ябълки укрепват паметта и предпазват мозъка от изтощение. Кората на този плод съдържа кверцетин – вещество, предпазващо нервните клетки на мозъка от увреждане. А, също така, ябълките са полезни и за имунната система!

За още по-сладък финал – шоколад

И накрая, но не на последно място – черният шоколад е изключително полезен за мозъка. Флавоноидите в него насърчават защитните функции на мозъка и подобряват паметта. Освен това, проучвания показват, че консумацията на шоколад, подобрява както паметта, така и настроението!

За още по-добра памет и концентрация

За правилното функциониране на мозъка, освен точната храна, е важно и доброто кръвооросяване. Ентан / Entan® е продукт, създаден изцяло от природата, действащ благоприятно на артерии, капиляри, вени и лимфни съдове. Екстрактът от листа на Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин, които се съдържат в него, имат невероятен ефект върху кръвоносната система. Продуктът подобрява също и микроциркулацията, повишавайки количеството кислород, достигащ до мозъка. Грижете се за мозъка си с внимание, защото той ви се отблагодарява ежедневно!

Може да откриете продукта в аптечната мрежа или в сайта на онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.


Ентан баннер

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: