Нарушено мозъчно оросяване

Оросяване на мозъка – увод

Оросяване на мозъка, или церебрална кръвна циркулация, е процесът на преминаване на кръвта през мрежата от кръвоносни съдове, снабдяващи мозъка. Изчислено е, че през мозъка на възрастен човек преминават 750 мл кръв на минута. За снабдяването с кислород и хранителни вещества на 100 гр мозъчна тъкан се използват около 55 мл кръв. Това прави мозъка най-богато кръвоснабдения ни орган. Той е изключително чувствителен към появата на проблеми с кръвотока към него. Дори при леки нарушения в нормалното оросяване на мозъка може да се стигне до трайни и дори необратими поражения. Ето защо, нормалното мозъчно оросяване се регулира много стриктно. В много случаи обаче се налагат и допълнителни грижи за подсигуряването му.

Оросяването на мозъка се определя от редица фактори. Сред тях са:

 • вискозитетът (течливостта) на кръвта
 • кръвното налягане
 • състоянието на мозъчните кръвоносни съдове

Когато нормалното оросяване на мозъка е нарушено и до него достигат по-малко от 20 мл кръв на 100 гр мозъчна тъкан се говори за исхемична болест. Това е критичният минимум, под който се наблюдава необратимо загиване на мозъчната тъкан в зоната на нарушения кръвоток. До исхемична мозъчна болест се стига най-често поради увреждане на съдовете, кръвоснабдяващи мозъчната тъкан.

Чрез различни механизми на авторегулация организмът може да променя количеството кръв, преминаващо през тези съдове. Това става основно чрез промяна на диаметъра им, т.е. чрез процесите на вазоконстрикция (свиване) и вазодилатация (отпускане на съдовите стени). Дори стените на най-малките мозъчни артериоли реагират по подобен начин при промяна в съдържанието на определени вещества в кръвта. Например – отпускат се при високи нива на въглероден диоксид и се свиват при ниски негови стойности. Различни причини може да доведат до увреждане на съдовите стени и да компрометират нормалната дейност на мозъчните кръвоносни съдове. Това неминуемо влошава оросяването на мозъка.

оросяване на мозъка

Причини за нарушено оросяване на мозъка

Съдовите увреждания, влошаващи оросяването на мозъка, се появяват в резултат на:

 • атеросклероза
 • намалена еластичност на съдовите стени, основно поради увреждане на колагена и еластина в тях
 • възпаление на съдовите стени, създаващо и риск от тромбози

Полезни съвети при нарушено мозъчно оросяване

Може да се изброят няколко стъпки към поддържане и подобряване на мозъчното оросяване. Тези стъпки са насочени към подобряване грижите за цялото съдово дърво на тялото:

 1. Необходими са грижи за укрепване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението в периферните зони на тялото.
 2. Добре е да се вземат мерки за повишаване течливостта на кръвта, за да се намали риска от тромбоза.
 3. Трябва да се заздрави колагена и еластина в съдовите стени. Това ще поддържа тяхната еластичност и ще се избегне втвърдяването им.
 4. Трябва да се намали риска от възпаление на кръвоносните съдове.
 5. Не на последно място – необходимо е да се вземат мерки за неутрализиране на свободните радикали, увреждащи съдовете.

Комплексна грижа, покриваща всички тези изисквания, осигурява комбинираният прием на проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба. Това превръща тази изцяло природна комбинация в мощно средство за поддържане на нормалното оросяване на мозъка.

Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Print this page
Print

Коментари

avatar