Нарушено мозъчно оросяване

оросяване на мозъка и крайниците
4.5
(111)

Въведение към проблема

Оросяване на мозъка, или церебрална кръвна циркулация, е процесът на преминаване на кръвта през мрежата от кръвоносни съдове, снабдяващи мозъка. Изчислено е, че през мозъка на възрастен човек преминават 750 мл кръв на минута. За снабдяването с кислород и хранителни вещества на 100 гр мозъчна тъкан се използват около 55 мл кръв. Това прави мозъка най-богато кръвоснабдения ни орган. Той е изключително чувствителен към появата на проблеми с кръвотока към него. Дори при леки нарушения в нормалното оросяване на мозъка може да се стигне до трайни и дори необратими поражения. Ето защо нормалното мозъчно оросяване се регулира много стриктно. В много случаи обаче се налагат и допълнителни грижи за подсигуряването му.

Оросяването на мозъка се определя от редица фактори.

Сред тях са:

 • вискозитетът (течливостта) на кръвта
 • кръвното налягане
 • състоянието на мозъчните кръвоносни съдове

Когато нормалното оросяване на мозъка е нарушено и до него достигат по-малко от 20 мл кръв на 100 гр мозъчна тъкан се говори за исхемична болест. Това е критичният минимум, под който се наблюдава необратимо загиване на мозъчната тъкан в зоната на нарушения кръвоток. До исхемична мозъчна болест се стига най-често поради увреждане на съдовете, кръвоснабдяващи мозъчната тъкан.

Чрез различни механизми на авторегулация организмът може да променя количеството кръв, преминаващо през тези съдове. Това става основно чрез промяна на диаметъра им, т.е. чрез процесите на вазоконстрикция (свиване) и вазодилатация (отпускане на съдовите стени). Дори стените на най-малките мозъчни артериоли реагират по подобен начин при промяна в съдържанието на определени вещества в кръвта. Например – отпускат се при високи нива на въглероден диоксид и се свиват при ниски негови стойности. Различни причини може да доведат до увреждане на съдовите стени и да компрометират нормалната дейност на мозъчните кръвоносни съдове. Това неминуемо влошава оросяването на мозъка.

Причини за нарушено оросяване на мозъка

Съдовите увреждания, влошаващи оросяването на мозъка, се появяват в резултат на:

 • атеросклероза
 • намалена еластичност на съдовите стени, основно поради увреждане на колагена и еластина в тях
 • възпаление на съдовите стени, създаващо и риск от тромбози

Полезни съвети при нарушено мозъчно оросяване

Могат да се изброят няколко стъпки към подобряване на мозъчното оросяване.

Те включват:

 • практикуване на аеробни упражнения
 • консумиране на повече зърнени култури, зеленолистни зеленчуци, цитруси и яйца
 • стимулиране дейността на мозъка чрез дейности като четене, решаване на кръстословици, усвояване на чужди езици
 • поддържане на добро настроение

Допълнителни препоръки за още по-добро оросяване на мозъка

Тези стъпки са насочени към подобряване грижите за цялото съдово дърво на тялото:

 • необходими са грижи за укрепване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението в периферните зони на тялото
 • добре е да се вземат мерки за повишаване течливостта на кръвта, за да се намали риска от тромбоза
 • трябва да се заздрави колагена и еластина в съдовите стени. Това ще поддържа тяхната еластичност и ще се избегне втвърдяването им.
 • трябва да се намали риска от възпаление на кръвоносните съдове
 • не на последно място – нужно да се вземат мерки за неутрализиране на свободните радикали, увреждащи съдовете

Комплексна грижа, покриваща всички тези изисквания, осигурява комбинираният прием на проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба

Комплексът от тези две съставки стои в основата на универсалния съдов протектор Ентан/Entan®. Това е иновативен природен продукт, който към момента няма аналог у нас! Съставките са 100% натурални и с научно доказан ефект.

Екстрактът от Гинко билоба в състава на Ентан е богат на биофлавоноиди. Те се отразяват благотворно на микроциркулацията. По този начин се увеличава количеството кислород и хранителни вещества към мозъка. Ползите на Гинко билоба не се изчерпват с това. Лековитото растение подобрява течливостта на кръвта и вътрешния слой на кръвоносните съдове (ендотела). Увеличава паметта и концентрацията, грижи се за доброто настроение и повишава тонуса.

Проантоцианидинът, втората съставка на Ентан, допълва и усилва действието на Гинко билоба. Това вещество е производно на биофлавоноидите. Отличава се с мощна антиоксидантна активност и има способността лесно да преминава през кръвно-мозъчната бариера. Въздейства положително върху няколко групи проблеми на кръвоносните съдове и има още редица здравни ползи. Подпомага естествените защитни сили на организма, поддържа стойностите на холестерола в норма и изостря зрението.

Благодарение на своя рационален състав Ентан е първият природен продукт на пазара у нас, който оказва благотворен ефект върху цялото съдово дърво и върху общото състояние на организма

Колкото по-дълго време се приема Ентан, толкова по-голям е резултатът. Препоръчителният период на прием е минимум 3 месеца. Безопасността на съставките на Ентан е тествана многократно. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба. Продуктът се предлага в специални VGcaps (растителни капсули), които не съдържат желатин. Това превръща Ентан в перфектен избор за вегани и вегетарианци.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 111

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Абониране за бюлетин