повишено кръвно налягане през летните горещини
Време за четене: ... минути
5
(5)

Повишено кръвно налягане през летните горещини е често срещан проблем, представляващ значителен риск за здравето, особено за хората с предшестваща хипертония. Разбирането на това как да управлявате ефективно състоянието през горещите месеци е от решаващо значение за поддържане на цялостното благосъстояние. В тази статия ще разгледаме причините за повишено кръвно налягане през летните горещини и ще предоставим практически стратегии за неговото понижаване.

Причини за повишено кръвно налягане през летните горещини

Високото кръвно налягане през летните горещини може да се дължи на няколко фактора. Една от основните причини е дехидратацията. Тъй като тялото губи течности чрез изпотяване, обемът на кръвта намалява, което води до свиване на кръвоносните съдове, а от там и повишаване на кръвното налягане. Освен това сърцето работи по-усилено, за да охлади тялото, което се оказва и допълнителен фактор за поява на състоянието. Да не забравяме, че топлината може също да повлияе на електролитния баланс на организма, оттам се получава дисбаланс повлияващ регулирането на кръвното налягане. Освен това хората са по-склонни да се занимават с дейности на открито както и да консумират нещо на крак, често по-солено и по-малко полезно, отколкото трябва. А това е сериозна предпоставка за по-високи нива на кръвното налягане през лятото.

Хидратацията е важна при повишено кръвно налягане през летните горещини

Добрата хидратация е един от най-ефективните начини за контролиране на кръвното налягане през летните жеги. Достатъчният прием на течности помага за поддържане на обема на кръвта и предотвратява дехидратацията, като намалява напрежението върху сърцето и кръвоносните съдове. Стремете се да пиете поне 8 – 10 чаши вода на ден и увеличете това количество, ако сте активни или прекарвате време на открито. В допълнение към водата, помислете за консумация на богати на електролити напитки, особено след интензивна физическа активност, за да възстановите изгубените минерали от организма. Избягвайте прекомерната консумация на кофеинови или алкохолни напитки, тъй като те могат да допринесат за дехидратация. Проследяването цвета на урината може да бъде лесен начин, за да се уверите, че оставате хидратирани – обикновено се стремим към светло жълто.

Коригиране на физическата активност за борба с повишено кръвно налягане през летните горещини

Редовната физическа активност е жизненоважна за здравето на сърдечно-съдовата система. Важно е обаче да коригирате рутината си, за да предотвратите повишаване на кръвното налягане през летните жеги. Планирайте упражнения за по-хладните части на деня, като рано сутрин или късно вечер. Освен това избягвайте каквито и да е дейности по време на пиковите горещини, за да намалите риска от нездравословни скокове на кръвното налягане, предизвикани от топлината.

Носете леки, дишащи дрехи, помагайки на тялото да остане охладено, и правете почивки в сенчести или климатизирани зони, ако е необходимо. Може би е добре да помислите за дейности на закрито като плуване или тренировки във фитнес зала, където организма няма да се претоварва, опитвайки се да се справи с жегата.

Диета за управление на повишено кръвно налягане през летните горещини

Вашата диета играе решаваща роля за управлението на кръвното налягане през горещите дни. Стремете се към балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини. Храни с високо съдържание на калий, като банани, спанак и сладки картофи, могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане, противодействайки на ефектите на натрия. Хранете се на често и по-малко, за да предотвратите пикове на кръвното налягане след ядене. Включете и храни с високо съдържание на вода като диня, портокали и краставици.

Природна помощ за регулиране на високо кръвно налягане през летните горещини

За регулиране на кръвното налягане през цялата година специалистите у нас препоръчват Ентан / Entan®. Този универсален съдов протектор с естествен произход е създаден специално с грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове). Продуктът поддържа кардио-васкуларното здраве благодарение на рационалната комбинация от естествени биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони). При редовен прием натуралното средство подобрява кръвообращението и функцията на сърдечно-съдовата система. Иновативната фармацевтична форма – растителни капсули (VGcaps), го прави удачен избор за вегани и вегетарианци. Дозира се по 1 капсула 3 пъти дневно, след хранене. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием.

Потърсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: