високо кръвно налягане
Време за четене: ... минути
5
(3)

Животът близо до път с интензивен трафик и шум е свързан с увеличен риск от високо кръвно налягане (артериална хипертония). До това заключение достигат китайски учени. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в сп. JACC: Advances.

Високо кръвно налягане, натоварен трафик и шум – свързани са

Предишни проучвания откриват връзка между шума от пътния трафик и повишената опасност от хипертония. Липсват обаче убедителни доказателства, че прекомерният шум и замърсяването на въздуха имат ключова роля за появата на високо кръвно. Това до голяма степен се дължи на характера на изследванията. Те са трансверзални – показват силна корелация, но не и причинно-следствена връзка. За разлика от тях проучването на китайските изследователи е проспективно. То използва данни от Английската биобанка (UK Biobank) и проследява здравните резултати във времето.

Учените анализират данни на повече от 240 000 души на възраст от 40 до 69 години, които първоначално нямат високо кръвно. Нивото на шума от трафика е определено въз основа на адреса на местоживеене на изследваните лица и общите методи за оценка на шума в околната среда. Изследователите проследяват случаите на хипертония, възникнали за период от 8,1 години.

Резултатите са повече от категорични

Доказано е, че живеещи близо до натоварен път са в по-голям риск от повишено кръвно. И това не е всичко. Данните сочат още, че опасността от хипертония нараства пропорционално на нивото на шумова експозиция. Резултатите се запазват дори след коригиране на други фактори, които могат да повлияят на кръвното, като излагане на фини прахови частици и на диазотен оксид.

Естествено замърсяването на въздуха също допринася за повишаване на артериалното налягане. За това ясно говори фактът, че най-рискови за хипертония са изложените на шума от пътния трафик и на атмосферното замърсяване.

Резултатите биха могли да повлияят ефективността на мерките за обществено здраве, обнадеждени са изследователите.

Изцяло природно средство помага за намаляване на риска от високо кръвно налягане

Универсалният съдов протектор Ентан / Entan® се препоръчва от специалистите у нас като природно средство номер едно на българския пазар за стабилно кръвно налягане. Тайната на действието му е в пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Формулата е такава, че подпомага добрата микроциркулация и течливост на кръвта, а оттам и поддържа стойностите на кръвното налягане в норма.

Продуктът има научно доказано действие. Над 10 клинични проучвания свидетелстват за положителния му ефект върху съдовата патология. Няма данни за нежелани ефекти и странични взаимодействия. Има отлична поносимост, което го прави подходящ за продължителен прием. Благодарение на иновативните изцяло растителни капсули (VGcaps) е идеален за вегани, вегетарианци и постещи хора.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: