ковид пръсти на краката
Време за четене: ... минути
4.7
(17)

Списъкът на нетипичните симптоми на коронавирус се увеличи с още един – това са т.нар. ковид пръсти на краката. Разберете повече за въпросното необичайно състояние на кожата.

Ето какво се има предвид, когато се говори за ковид пръсти на краката

Зад словосъчетанието „ковид пръсти“ се крие кожен обрив (ерупция), познат на специалистите като перниоза, който обикновено се появява през зимата под въздействие на ниските температури. От пролетта на 2020 г. по време на първата вълна от коронавирус обаче той се появява при много млади хора със симптоматика за COVID-19. Д-р Естер Фрийман, дерматолог от Масачузетската болница в Бостън, САЩ, и изследовател в Харвардското медицинско училище, алармира за необичайното състояние във вестник The Washington Post още през април 2020 г. Повод за реакцията са спешни повиквания от пациенти с обрив по пръстите на краката. Голяма част от тях впоследствие се оказват положителни за коронавирус.

Общото между заболелите е, че са безсимптомни или с леки симптоми и са на възраст между 20 и 40 години

„Повечето пациенти със зачервени, възпалени и понякога сърбящи подутини по пръстите на краката бяха млади, без придружаващи заболявания и се характеризираха с леко клинично протичане“, спомня си д-р Фрийман.

Според доклади и проучвания първите случаи за ковид пръсти са регистрирани през април 2020 г. В доклад от началото на същия месец френски дерматолози предупреждават за „псевдо измръзване“ в долните крайници, поява на силен сърбеж и кожни мехури. Приблизително по това време в изследване, публикувано на страниците на списанието на Американската академия по дерматология (JAAD), се съобщава за наличие на лилави лезии по стъпалото на млад белгиец, който е с положителен тест за коронавирус.

Най-вероятната причина за ковид пръсти на краката

„Към момента нямаме яснота защо коронавирусът засяга кожата на пръстите на краката“, откровен е д-р Ебинг Лаутенбах, ръководител на отделението по инфекциозни болести във Висшето медицинското училище „Перелман” към Университета на Пенсилвания.

Според статия на престижното медицинско списание The Lancet най-вероятната причина за появата на ковид пръсти е способността на коронавируса да атакува тънък слой клетки по стените на кръвоносните съдове и да предизвиква възпаление и проблеми със съсирването.

Работещо природно решение срещу ковид пръсти на краката

Все повече специалисти у нас препоръчват Ентан / Entan® за намаляване на риска от поява на ковид пръсти. Това е универсален съдов и кардио протектор, който съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с цялостен ефект върху кръвоносните съдове – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Благодарение на оптималното количество проантоцианидин (80 mg) и стандартизиран екстракт от листа на Гинко билоба (40 mg) – флавон гликозиди и терпин лактони, продуктът профилактира и подпомага лечението на ковид пациенти, като:

  • осигурява цялостна кардио-васкуларна протекция
  • предотвратява тромботичните рискове

Продуктът е с доказана ефективност в съдовата патология. По темата има над 10 клинични проучвания. Особено подходящ е при пациенти с диабет и хипертония. Не проявява нежелани странични ефекти. Подходящ за продължителен прием. Високотехнологичната VGcaps форма, в която се предлага, го прави подходящ за вегани и вегетарианци.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: