звънене в ушите
Време за четене: ... минути
5
(2)

Занимаващите се с музика, са в по-висок риск от тинитус (звънене в ушите) от работещите в тиха среда. Това установява едно сравнително ново британско изследване. Резултатите от него са публикувани в сп. Trends in Hearing.
Припомняме, че става въпрос за неприятно състояние, при което слуховият анализатор регистрира чисто субективен звук. Казано с други думи, няма източник, който да издава въпросния звук, описван като звънене, жужене или свистене.
„Проведеното от нас проучване показва, че хората от музикалната индустрия са в голяма опасност от шум в ушите. Рискът се дължи на това, че естеството на работата им е свързано с излагане на силен шум“. Коментарът е на Сам Каут от Центъра по аудиология и глухота към Манчестърския университет.

Звънене в ушите – още за високорисковата група

Изследователите анализират данни на 23 000 души от Обединеното кралство. Целта е да измерят и сравнят нивото на шум в ушите при хората, работещи в шумна среда (строители, селскостопански работници, музиканти). За сравнение служат хора, които работят в тиха среда (в конкретния случай финансисти).

Резултатите от анализа са повече от показателни.

Работещите в музикалната сфера (музиканти, музикални директори и продуценти) са близо 2 пъти по-предразположени към тинитус от финансовите служители.

Впечатление прави, че опасността е еднакво голяма за занимаващите се с различни музикални жанрове, включително за класическите музиканти. Има и доказателство за това. През 2019 г. Кралската опера в Лондон губи обжалване за увреждане на слуха на виолист по време на репетиция на операта „Валкирия“ (Die Walküre) на Вагнер.

Експертите внасят едно важно уточнение

Продължителността на безопасно излагане на шум намалява наполовина при всяко повишаване на интензитета на шума с 3 децибела (dB).

„Нивото на шум на повечето концерти надвишава 100 dB. Това означава само едно. Музикантите не бива да са изложени на подобен шум за повече от 15 минути, ако нямат предпазни средства за защита на слуха“, подчертава Каут.

Срещу звънене в ушите при хората, които се занимават се с музика

Освен носене на лични предпазни средства за слуха специалистите у нас препоръчват на хората от музикалния бранш прием на Ентан / Entan®. Това е висококачествен съдов протектор, който може да се използва както профилактично, така и с терапевтична цел. Всяка капсула осигурява пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове.

Приемът е силно препоръчителен при нарушена микроциркулация. Причината е, че продуктът подобрява кръвообращението към вътрешното ухо. По този начин профилактира/овладява шума в ушите.

Ефектът е научно доказан. Резултатите от над 10 клинични проучвания показват положителното действие на продукта в съдовата патология.

Продуктът няма противопоказания и не предизвиква странични ефекти. Не дразни стомаха и може да се приема продължително време. Подходящ е дори за вегани, вегетарианци и хора, които постят, тъй като се предлага в растителни капсули (VGcaps).

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: