студени крайници синдром на Рейно
Време за четене: ... минути
5
(4)

Причините за студени крайници могат да бъдат разнообразни, като проблеми с кръвообращението и синдром на Рейно са сред най-разпространените. Това измръзване не винаги е обвързано с климатичните промени, характерни за сезона. Тъй като студените крайници създават дискомфорт на потърпевшите, е важно да се установят провокиращите фактори и да се предприемат мерки за овладяване на проблема.

Какво различава синдромът на Рейно от влошеното кръвообращение?

Когато тялото е изложено на студ, в организма протичат реакции, които подпомагат поддържането на нормална телесна температура. Кръвоносните съдове, които са най-близо до повърхността на кожата започват да се свиват, пренасочвайки притока на кръв от периферията към жизненоважните тъкани и органи.

При хората със синдром на Рейно настъпва свръхреакция на кръвоносните съдове към ниски температури и други стресови фактори. Студеното време е класическият „спусък“ за измръзване на крайници, но синдромът не винаги е обвързан със зимния сезон. Например хладната витрина в хранителните магазини също може да се окаже провокиращ фактор. По време на пристъп артериите, снабдяващи с кръв ръцете и краката се свиват спазматично и възпрепятстват притока на кислород. В резултат кожата става бледа и хладна. Макар и по-рядко синдромът на Рейно засяга носа, устните и ушите.

От друга страна лошото кръвообращение обикновено засяга по-възрастните хора, чиито кръвоносни съдове са стеснени в резултат от натрупването на плаки по стените им. Това заболяване се нарича атеросклероза и често се появява в резултат на висок холестерол, високо кръвно налягане или при тютюнопушене. Разликата при синдромът на Рейно е, че засяга и млади хора (предимно жени), протича епизодично и е обратимо състояние.

Съвети за страдащите от студени крайници вследствие на синдром на Рейно

Най-важната препоръка за превенция на пристъп при синдром на Рейно е да се избягва излагане на ниските температури на околната среда. Специалистите препоръчват на потърпевшите винаги да са подходящо облечени за студеното време, да използват предпазни средства като ръкавици, дебели чорапи и шапка. Също така е добре да се избягва тютюнопушенето и прием на лекарствени продукти, които предизвикват свиване на кръвоносните съдове.

Ако все пак усетите, че крайниците ви измръзват, се препоръчва да затоплите засегнатите участъци максимално бързо. За целта може да използвате отоплително средство или топла вода. Когато кръвоносните съдове се отпуснат и кръвният поток се възобнови, вероятно кожата на крайниците ще се зачерви и е възможно да изпитате изтръпване или пулсиране.

Природен продукт, който помага на потърпевшите от синдрома на Рейно

Приемът на Ентан / Entan® успешно допълва методите за лечение и превенция на синдром на Рейно. Този изцяло природен продукт е универсален съдов протектор, който ускорява циркулацията на периферната кръв и лимфа. По този начин подобрява реологията на кръвта, повлиява благоприятно кръвоснабдяването на крайниците и оказва силно антиоксидантно действие.

Мощният ефект на продукта се дължи на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди с доказан ефект върху кръвоносните съдове. Всяка растителна капсула съдържа оптимално количество стандартизиран екстракт от листа на Гинко билоба (40 mg) – флавон гликозиди и терпин лактони, и проантоцианидин (80 mg). Продуктът се дозира по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Няма данни за противопоказания, дори и при продължителен прием.


Ентан баннер

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: