студено време кръвообращението
Време за четене: ... минути
5
(4)

Ако сте от хората с вечно хладни ръце и крака по време на есенно-зимния сезон, е възможно характерното за този период студено време да се отразява на кръвообращението ви. В следващите редове споделяме как влияе захлаждането върху циркулацията на кръв в организма и съдовите патологии.

Кръвообращението през есенно-зимния сезон

Учените наблюдават следната тенденция по отношение на сърдечно-съдовите заболявания – със захлаждането на времето зачестяват случаите на инфаркт, инсулт и белодробна емболия. Една от причините е, че ниските температури провокират свиване на артериите и вените. Това оказва голямо натоварване върху кръвоносната система при пациенти с компрометирано кръвообращение. Възможно е в резултат на това сърдечният мускул да не се снабдява с необходимите количества кислород за правилното му функциониране и да последват сърдечно-съдови нарушения. Друга теория е, че при захлаждане организмът работи по-усилено, за да поддържа собствената си телесна температура. Този процес може да доведе до повишен вискозитет на кръвта и образуване на кръвни съсиреци.

За по-добро кръвообращение през студените месеци е препоръчително придържането към редовна физическа активност. Въпреки че ниските температури обикновено намаляват мотивацията за спорт, упражненията помагат на кръвоносната система като подобряват работата на сърцето и стимулират кръвообращението. Оптимално е да отделяте по 30 минути дневно за раздвижване на кръвта. За целта може да заложите на тренировка спрямо личните предпочитания – разходка, упражнения у дома и плуване са само част от възможностите.

Отразява ли се студеното време при разширени вени?

Разширените вени са сред най-честите съдови патологии, особено при жените. За хората, които страдат от венозна недостатъчност захлаждането на времето може да донесе облекчение. Характерните симптоми като тежест и умора в долните крайници, подуване, спазми и болка се срещат по-рядко през есенно-зимния сезон. Обикновено те са провокирани от повишения кръвоток през топлите месеци. Препоръките към пациенти с разширени вени през есенно-зимния сезон отново включват задължително движение.

За да подобрите кръвообращението, въпреки характерното за сезона студено време се доверете на…

Ентан / Entan® – универсален съдов протектор с натурален произход, който стимулира кръвообращението. Този ефект се дължи на лечебното растение Гинко билоба в комбинация с антиоксиданта проантоцианидин. Съдържащите се в екстракта от билката естествени биофлавоноиди (флавон гликозиди и терпин лактони) спомагат за заздравяване на кръвоносните съдове чрез възстановяване на ендотелната им функция. Приемът на продукта усилва микроциркулацията на кръвта към мозъка, органите и тъканите и подобрява циркулацията на периферната кръв и лимфата. Продуктът оказва благоприятно действие върху цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри, лимфни съдове. Може да се приема при различни съдови нарушения. Ефектът му се усилва при продължителна употреба.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: