синдром на неспокойните крака
Време за четене: ... минути
5
(2)

Явлението синдром на неспокойните крака е често срещано и от него страдат около 5-10% от хората в световен мащаб. Въпреки, че за някои това може да изглежда като нещо, на което не трябва да се обръща внимание, то е добре да сте наясно какво всъщност носи си със себе си. Затова по-надолу в статията може да се запознаете със същността му, какви са причините и как да се справите с проблема.

Какво е синдром на неспокойните крака – разберете повече?

Синдромът на неспокойните крака е сензорно-моторно нарушение, което се характеризира с неустоима нужда за движение на краката. Хората, които страдат от състоянието често се оплакват от усещане на жилене, парене, болезнено напрежение и изтръпване в крайниците. Като неврологично разстройство, синдромът на неспокойните крака може окаже директен негативен ефект върху начина на живот на страдащия. Обикновено симптомите се влошават вечер, което води до проблеми със съня. А това от своя страна причинява сънливост през деня, умора, неспособност за извършване на ежедневни дейности, което може да доведе и до депресия.

На какво се дължи т.нар. синдром на неспокойните крака?

Добре е винаги да се търси причината за дадено състояние, за да може да се назначи лечение в правилната посока. В този случай причините за синдрома на неспокойните крака са много и ненапълно уточнени. Редица научни данни обаче показват връзката между него и други състояния като:

  • Хронична бъбречна недостатъчност
  • Диабет
  • Магнезиев дефицит
  • Бременност – 25% от бременните жени показват признаци на синдром на неспокойните крака
  • Болести на нервната система – Паркинсон, периферна невропатия, полиневропатия и др.
  • Слабо оросяване на крайниците
  • Употреба на алкохол, кофеин, антидепресанти, невролептици и др.

Някои други фактори могат да увеличат риска от развитие на синдром на неспокойните крайници. Например жените са два пъти по-склонни от мъжете да отключат състоянието, като то е по-често срещано при хората на средна възраст. Освен това за жителите от северна Европа то е по-характерно и съществува по-голяма вероятност от появата му, ако и други членове от семейството го имат.

Диагноза и лечение на синдром на неспокойните крака

За поставяне на диагноза на състоянието не се изискват специални изследвания. Достатъчно е пациентът да има характерни оплаквания като:

  • Нужда от движение на краката, често свързани с неприятни усещания
  • Симптомите са налични само при почивка на краката
  • Състоянието се влошава вечер или през нощта

Лечението често е насочено към причините, предизвикващи явлението, или към първоначалното състояние, водещо до синдрома на неспокойните крака. Ако обаче то се развие независимо от друго заболяване, лечение се налага само при влошаване качеството на живот, съня и дневното функциониране. За облекчаване на симптомите пациентите могат да масажират краката си, да поставят топли или студени компреси, да извършват някои физически упражнения и да избягват стрес и силни емоции.

Прием на природен продукт като препоръка от специалистите при синдром на неспокойните крака

Според специалистите у нас природният продукт Ентан / Entan® е идеално средство за облекчаване симптомите при синдром на неспокойните крака. Той е универсален съдов протектор и с широкоспектърно действие, благодарение уникалния му състав. Комбинацията от екстракт на Гинко Билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин спомага за подобряване на кръвообращението и оросяването на крайниците. Освен това редовният му прием предотвратява слепването на тромбоцитите, подобрява течливостта на кръвта и не позволява запушването на съдовете. Иновативната растителна капсула го прави подходящ за употреба от всички, в това число вегетарианци, вегани и постещи. Освен това заради високия си профил на безопасност може да се приема продължително време – по 1 растителна капсула 3 пъти дневно, след храна.
Потърсете го в аптеките в страната или поръчайте сега онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.


Ентан баннер

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: