Опасна ли е болестта Рейно
Време за четене: ... минути
5
(9)

За щастие краткият отговор на въпроса „опасна ли е болестта на Рейно?“ гласи – по-скоро не. Това рядко състояние се характеризира със стесняване на периферните кръвоносни съдове в отговор на ниска температура, стрес или хормонални колебания. Синдромът на Рейно най-често предизвиква изтръпване на крайниците, но може да засегнете и други части на тялото, включително ушите, носа и устните. Болестта на Рейно е сравнително рядко състояние. Според статистиката засяга между 3 и 5% от хората по света, обикновено се проявява преди навършване на 30-годишна възраст и се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. В следващите редове споделяме какво е полезно да знаем за феноменът на Рейно.

Синдром на Рейно – какви са симптомите?

Симптомите, които подсказват за болестта на Рейно са строго индивидуални. Все пак можем да обобщим характерните оплаквания по следния начин. Голяма част от пациентите със синдром на Рейно споделят за изтръпване, мравучкане или болка в пръстите на ръцете и/или краката. Когато пациентът е изложен на някой от рисковите фактори за състоянието, например ниски температури на околната среда или силен стрес, пръстите на крайниците обикновено стават бледи, дори бели. Следва посиняване на засегнатия участък, а при затопляне, потърпевшите споделят за зачервяване на пръстите на ръцете или краката, често придружено от пронизваща или пулсираща болка. Засегнатите от синдрома на Рейно изпитват затруднение при раздвижване на пръстите на крайниците.

Опасна ли е болестта на Рейно?

Синдромът на Рейно не се определя като опасно заболяване, което застрашава цялостното здравословно състояние на пациента. Все пак неприятното болезнено изтръпване на крайниците причинява дискомфорт на потърпевшите.

Има два вида болест на Рейно. Това включва първичен – когато състоянието се развива от само себе си, и вторичен – когато е причинено от друго здравословно състояние, като ревматоиден артрит или лупус. Вторият тип е слабо разпространен, но се счита за по-опасен. Причината е, че може сериозно да ограничи кръвоснабдяването на крайниците и в редки случаи да предизвика некроза на тъканта.

Природна помощ при болестта на Рейно

Експертите у нас горещо препоръчват на пациентите със синдром на Рейно прием на биофлавоноиди. Това са полифенолни съединения с мощен антиоксидантен ефект. Те действат положително върху работата на сърдечно-съдовата система. Именно поради това са силно препоръчвани от специалистите у нас при синдром на Рейно и други съдови проблеми.

Пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди със силен ефект върху кръвоносните съдове се съдържа в кардиоваскуларния протектор Ентан / Entan®. Продуктът комбинира две взаимнодопълващи се активни съставки – проантоцианидин 80 mg и екстракт от листа на Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) – 40 mg.

Продуктът подпомага функцията на кръвоносните съдове и доброто кръвообращение. Успешно се прилага при нарушено оросяване на крайниците. Над 10 клинични проучвания свидетелстват за положителния му ефект в съдовата патология. Напълно безопасен е и има отлична поносимост. Подходящ за продължителен прием.


Ентан баннер

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 9

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: