Синдром на Рейно

синдром на Рейно
4.6
(112)

Синдром на Рейно – увод

Синдром на Рейно е наследство, автоимунно заболяване, което засяга около 5% от хората. Проявява се основно сред деца и младежи до 20-годишна възраст и се разглежда като временна реакция на организма към студа и стреса. Развива се вследствие нарушения в процесите на оросяване на крайниците. Тези нарушения водят до спазми на кръвоносните съдове и намален приток на кръв към периферните зони на тялото. В резултат на което крайниците, включително ушите и носа, изстиват бързо.

Синдром на Рейно – причини

Основните фактори, които провокират изявите на синдрома на Рейно са:

 • продължителен престой в студено или влажно помещение
 • натрупване на физическо и емоционално напрежение
 • невъзможност за справяне със стреса
 • менопауза (климактериум)
 • заболяване, при което са увредени кръвоносни съдове, мускули или стави

При синдрома на Рейно ръцете и краката на засегнатите са почти постоянно студени. Причина за това е действието на два допълнителни провокиращи фактора:

Синдром на Рейно – симптоми

Трябва да се отбележи, че симптомите при синдром на Рейно преминават през процес на постепенно обостряне. В началото засегнатите почти не им обръщат внимание, защото те не им създават сериозни оплаквания. Сред основните симптоми спадат:

 • студени ръце, студени крака, често изстиване на ушите и носа
 • намаляване на чувствителността им
 • мравучкане по крайниците
 • изтръпване на пръстите на ръцете и краката
 • изпитване на болка и скованост в крайниците
 • изсветляване на кожата на крайниците с неестествено бледа кожа на пръстите
 • трудно зарастване на дори леки наранявания в тези зони

С времето синдромът на Рейно може да доведе до сериозни тъканни и клетъчни промени с некрози и язви по поразените участъци.

Синдром на Рейно – как се диагностицира?

За диагностициране на синдрома на Рейно се ползва елементарен тест. Първо се измерва времето на реакция на организма към излагане на ниска температура. След това се отчита времето, необходимо за възстановяване на оросяването на пръстите. При този тест към пръстите на ръцете се прикрепя термометър, който отчита температурата им, след което те се потапят в студена вода. Термометърът показва колко бързо се възстановява нормалната температура на пръстите след изваждането им от водата. При синдром на Рейно времето, необходимо за възстановяване на нормалната температура, е силно удължено спрямо стандартната норма.

Мерки за справяне със синдрома на Рейно

Необходими са специфични мерки за подобряване на кръвообращението и за облекчаване изявите на синдрома напред във времето.
От голямо значение за засегнатите е поддържането на периферните зони на тялото топли. Това важи най-вече за ушите и пръстите на ръцете и краката. Също толкова важно е успешното справяне със стреса и прилагането на различни релаксиращи съзнанието техники.

Най-важното за справяне със синдрома на Рейно включва 3 неща:

Лечението не изисква хирургични намеси и тежки медикаментозни терапии. С много добра поносимост и ефект се прилагат природни и напълно безвредни продукти със съдопротективно действие.

Прием на съдови протектори за подобряване на състоянието при синдром на Рейно

Специалистите у нас препоръчват на хората, страдащи от синдрома на Рейно прием на Ентан/Entan®. Той е първият природен продукт у нас, който благоприятства дейността на цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове) и намира широко приложение в терапията на редица съдови заболявания. За тази цел допринася мощната комбинация от биофлавоноиди. Ентан съдържа високопречистени стандартизирани екстракти от Гинко билоба – флавон гликозиди и терпин лактони, и проантоцианидин.

Гинко билоба има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Освен известното действие за подобряване на паметта и концентрацията, Гинко билоба спомага и за овладяване на редица други състояния.

Проантоцианидин е най-силният антиоксидант познат на човека. Той е 50 пъти по-мощен от витамин Е и 20 пъти по-силен от витамин C. Той е и един от малкото антиоксиданти, който преминават през кръвно-мозъчната бариера. Приемът му подобрява състоянието на имунната система, укрепва кръвоносните съдове, заздравява колагена и предпазва зрението.

Освен своят ненадминат антиоксидантен ефект, Ентан има и още редица благотворни действия.

Подобрява състоянието на крайниците при тежест и умора. Има веноконстриктивно действие и повишава значително венозния тонус. Подобрява микроциркулацията, засилва лимфния ток и намалява отоците. Повлиява кръвоснабдяването на мозъка, ретината, крайниците и вестибуларния апарат.

Препоръчва се за прием при хронична венозна недостатъчност – разширени вени, тромбофлебит и варикозни язви. Облекчава състоянието при хемороиди, постоперативен и посттравматичен оток. Действа изключително благоприятно при диабет и усложнения като различни видове ретинопатии. Специалистите съветват Ентан да се приема при състояния като мозъчна атеросклероза и след инсулт.

Ентан овладява неприятния шум в ушите и появата на световъртеж.

Продуктът се предлага в иновативна технологична форма – растителни капсули (VGcaps), подходящи за прием от вегетарианци и вегани. Напълно естествено средство, което не съдържа изкуствени овкусители и консерванти. Дозира се по 1 капсула до 3 пъти на ден, след прием на храна. Няма никакви странични ефекти, не дразни стомаха и се усвоява напълно.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 112

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Абониране за бюлетин