Синдром на Рейно

Синдромът на Рейно е наследство, автоимунно заболяване, засягащо около 5% от хората. Проявява се основно сред деца и младежи до 20-годишна възраст и се разглежда като временна реакция на организма към студа и стреса. Развива се вследствие нарушения в процесите на оросяване на крайниците. Тези нарушения водят до спазми на кръвоносните съдове и намален приток на кръв към периферните зони на тялото. В резултат на което крайниците, включително ушите и носа, изстиват бързо.

Синдром на Рейно

Причини

Основните фактори, които провокират изявите на синдрома на Рейно са:

  • продължителен престой в студено или влажно помещение
  • натрупване на физическо и емоционално напрежение
  • невъзможност за справяне със стреса
  • менопауза (климактериум)

При синдрома на Рейно ръцете и краката на засегнатите са почти постоянно студени. Причина за това е действието на 2 допълнителни провокиращи фактора:

Симптоми

Трябва да се отбележи, че симптомите при синдром на Рейно преминават през процес на постепенно обостряне. В началото засегнатите почти не им обръщат внимание, защото те не им създават сериозни оплаквания. Сред основните симптоми спадат:

  • студени ръце, студени крака, често изстиване на ушите и носа
  • намаляване на чувствителността им
  • мравучкане по крайниците
  • изтръпване на пръстите на ръцете и краката
  • изсветляване на кожата на крайниците с неестествено бледа кожа на пръстите
  • трудно зарастване на дори леки наранявания в тези зони

С времето синдромът на Рейно може да доведе до сериозни тъканни и клетъчни промени с некрози и язви по поразените участъци.

Диагностициране

За диагностициране на синдрома на Рейно се ползва елементарен тест. Първо се измерва времето на реакция на организма към излагане на ниска температура. След това се отчита времето, необходимо за възстановяване на оросяването на пръстите. При този тест към пръстите на ръцете се прикрепя термометър, който отчита температурата им, след което те се потапят в студена вода. Термометърът показва колко бързо се възстановява нормалната температура на пръстите след изваждането им от водата. При синдром на Рейно времето, необходимо за възстановяване на нормалната температура, е силно удължено спрямо стандартната норма.

Мерки за справяне със синдрома на Рейно

Необходими са специфични мерки за подобряване на кръвообращението и за облекчаване изявите на синдрома напред във времето.

От голямо значение за засегнатите е поддържането на периферните зони на тялото топли. Това важи най-вече за ушите и пръстите на ръцете и краката. Също толкова важно е успешното справяне със стреса и прилагането на различни релаксиращи съзнанието техники.

Най-важното за справяне със синдрома на Рейно включва 3 неща:

Лечението не изисква хирургични намеси и тежки медикаментозни терапии. С много добра поносимост и ефект се прилагат природни и напълно безвредни продукти със съдовопротективно действие.