Какво помага при световъртеж
Време за четене: ... минути
5
(2)

Отговорът на въпроса „какво помага при световъртеж?“ вероятно ще ви изненада! Оказва се, че упражненията за очи могат да облекчат неприятното замайване, което често се появява при проблеми с вестибуларния апарат, кръвообращението и др. Обикновено пациентите със световъртеж описват състоянието, като усещане, че околната среда се върти, подобно на люлееща се лодка. Възможно е замайването да е провокирано от проблем с някоя от сензорните системи. Ето как практикуването на упражнения за очи може да помогне за облекчаване на световъртежа.

Упражнения за очи при световъртеж – полезна информация

Упражненията за очи са част от вид терапия при световъртеж, наречена вестибуларна рехабилитационна терапия. Тя помага, когато вертигото е причинено от:

  • лезии на мозъка, мозъчния ствол или централната нервна система
  • нараняване на главата
  • доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж

Смята се, че упражненията за очи са ефективни при световъртеж, защото помагат за по-добро поддържане на баланс. Практиките, които включват движение на очите и главата, може да помогнат на хората да се адаптират към тригерите, провокиращи световъртеж и да преодолеят неприятното усещане.

Ето кои упражнения за очи могат да са от полза

Преди да споделим упражненията, уточняваме, че е важно да се изпълняват в безопасна и удобна среда, тъй като те могат да предизвикат леко замайване. Най-добре е да започнете бавно, като ги правите за няколко секунди и постепенно увеличавате времето, докато се адаптирате към всяко упражнение. Колко дълго и колко често човек може да практикува тези упражнения зависи от основната причина за световъртежа. Препоръчително е преди да опитате практиките да се консултирате с лекар.
Първото упражнение за очи е „стабилизиране на погледа“. За да изпълните седнете удобно в обезопасена среда и изпънете едната си ръка и вдигнат палец пред вас, а не под ъгъл. Фокусирайте се върху палеца и не отмествайте поглед. Бавно завъртете главата отляво надясно.

Следващата практика за справяне със световъртежа е т.нар. „преследване“. Упражнението се състои в това да поддържате главата неподвижна, докато извършвате движения с очи. Отново изпънете едната ръка напред с вдигнат палец и фокусирайте поглед върху него. Движете палеца бавно от едната страна на другата и проследявайте с очи, без помръдване на главата или врата.

Последното упражнение за очи при световъртеж е „проследяване на изображения“. Поставете предмет на нивото на очите и фокусирайте погледа върху него, като се уверите, че главата е в една линия с него. Затворете очи. Бавно обърнете главата настрани от обекта, като си представяте, че очите все още го гледат. Отворете очите и проверете дали предметът все още е на фокус. Ако отговорът е „не“ коригирайте погледа, докато стане. Повторете упражнението няколко пъти във всяка посока.

Какво помага при световъртеж – опитайте природно лечение

Ентан / Entan® е изцяло натурален съдов протектор, който подобрява оросяването на мозъка и периферното кръвообращение. Тези свойства го правят отлично средство за овладяване на вестибуларните нарушения. Продуктът е рационална комбинация от биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони и проантоцианидин), която осигурява пълна грижа върху цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Иновативната фармацевтична форма – VGcaps (растителни капсули), в която се предлагат съставките, е подходяща за вегетарианци и вегани. Няма данни за странични ефекти като дразнене на стомаха, дори при дълговременна употреба. Може да закупите от аптечната мрежа в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: