тренировки за мозъка
Време за четене: ... минути
5
(1)

Тренировки за мозъка – здрав дух в здраво тяло! С напредване на възрастта, и двата компонента са изложени на различни рискове. Добрата новина е, че всеки от вас може да направи нещо, за да остане във форма не само физически, но и психически.

Накратко за мозъка

Учене, писане, запомняне – това са само малко част от физическите и умствените процеси, произхождащи от мозъка. Интересен факт е, че 100-те милиарда неврони в мозъка ни позволяват да получаваме, обработваме и препращаме информация. Връзките между невроните се наричат синапси, които са много повече от невроните, защото всеки неврон е свързан с много други, а връзките пък гарантират, че сигналите се предават от един неврон на друг.

През целия си живот, хората трябва да учат много нови умения. Мозъкът, естествено, е подготвен до някаква степен за това, но с напредване на възрастта – той започва да губи своите способности.

Тренировки за мозъка – какво е подходящо да правим, за да го поддържаме във форма

Естествено, мързелувате ли – то мозъкът ви ще прави същото. Ако синапсите не се използват, тялото ги разгражда, съответно – отслабва. От друга страна, връзките между невроните в мозъка се поддържат, ако се използват често. А, предполагаме вече се досещате как да държите ума си във форма – да, точно така, с научаването на нови неща!

  • Тренировки за ума чрез музика. Музиката вдъхновява ума и тялото – до такава степен, че се използва като част от различни терапевтични методи. Все още не е напълно изяснено как звуците влияят върху организма, ясно е, обаче, че тя стимулира мозъчната дейност при деца и възрастни. Също така, музиката влияе върху освобождаването на определени вещества като кортизол, естроген и тестостерон, които влияят върху адаптивността на мозъка.
  • Тренировки за ума чрез чужди езици. “Goodnight” или “Gute Nacht”? Всеки, който учи нов език, използва активно своя мозък. Това насърчава невропластичността и подобрява работата на мозъка във всяка възраст.
  • Тренировки за мозъка чрез внимателно слушане. В изследване, учени са установили връзка между намаляване на когнитивните способности и загубата на слуха. Влошаването на слуховата функция, както и намаляващата мозъчна производителност – това са често срещани състояния при по-възрастните хора. Предполага се, че тези, които губят слуха си с течение на времето, също имат по-голям шанс да развият и деменция. Учените споделят, че трябва да се обърне внимание на добрия слух, за да се поддържа умствената форма. Така, че – ако забележите, че слухът ви намалява, използването на слухов апарат би могло да противодейства на намаляване на умствените способности.
  • Тренировки за мозъка, но и за тялото. Приемете обучението на мозъка в буквалния смисъл. Всеки, който спортува и води активен начин на живот, насърчава по-доброто си психическо здраве. Физическата активност насърчава здравия мозък. Редовните упражнения и спортът ще забавят процеса на стареене. Не е задължително да е изключително тежка тренировка. Дори и най-простите упражнения като ходене, изкачване на стълби, дори – градинарство, могат да имат положителен ефект върху мозъка, защото той има полза от разнообразни дейности. Изследователи са установили, че упражненията имат положителен ефект върху хипокампуса.

С прости, но ефективни тренировки за мозъка може да си подарите здраве, както психическо, така и физическо!

Освен тренировки за мозъка, насърчете неговата работа с най-доброто решение от природата

За най-добро функциониране е важно кръвооросяването на мозъка да не е нарушено, а за това може да се погрижите с Ентан / Entan®. Това е продукт, който е създаден изцяло с помощта на природата и действащ благотворно върху артерии, капиляри, вени и лимфни съдове. Екстрактът от листа на Гинко билоба (терпин лактони и флавон гликозиди), както и проантоцианидин, съдържащи се в него имат невероятен ефект върху цялата кръвоносна система. Освен всичко, продуктът подобрява и микроциркулацията, насърчавайки производството на кислород, достигащ до мозъка.

Може да откриете продукта в аптечната мрежа, както и онлайн в електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: