коронавирус мозък
Време за четене: ... минути
4.6
(5)

Според данни от ново научно изследване човешкият мозък и когнитивни функции могат да бъдат засегнати при инфекция с коронавирус. Важното откритие е публикувано в Physiological Reports, и цитирано от списание Diagnostic and Interventional Cardiology. Повече по темата научете в следващите редове.

COVID-19: микросъдови увреждания и симптоми по време и след боледуване

COVID-19, болестта причинена от SARS-CoV-2, се характеризира с широк спектър от симптоми. Те варират от загуба на обоняние и вкус, до синдром на остър респираторен дистрес и многоорганна недостатъчност. Промени в кръвообращението и образуване на микроскопични тромби в най-малките съдове на кръвоносната система също могат да засегнат боледуващите. И докато повечето симптоми изчезват след инфекцията, все още не е уточнена тежестта на дългосрочните усложнения след COVID-19.

Изследване на датския учен Лайф Остергаард твърди, че уврежданията на кръвоносните съдове и нарушенията в доставката на кислород при COVID-19 могат да бъдат свързани с когнитивните смущения, изпитвани по време на боледуване и в периода на възстановяване. Проучването дава светлина на възможните причини за изпитване на продължителни симптоми на COVID-19 или т.н. „Дълъг Ковид”. Едни от най-често наблюдаваните симптоми по време на боледуване и месеци след приключване на активната инфекция, са смущения в когнитивните функции и настроението.

Коронавирус и ефектът му върху човешкия мозък и когнитивни функции

Когнитивните нарушения и смущенията в настроението в резултат на COVID-19, са свързани с проблеми с паметта и концентрацията, безпокойство и депресия. Предишни изследвания показват, че при пациентите, диагностицирани с леко когнитивно нарушение или Алцхаймер, се наблюдават широко разпространени нарушения на мозъчния микросъдов поток. Текущото изследване на Остергаард показва, че при боледуващите от COVID-19, съкратеното време за преминаване на кръвния поток през капилярите ограничава количеството кислород, доставян до белите дробове и мозъка. Ниските нива на кислород и увеличаването на възпалителните цитокини при COVID-19 повлияват нивата на серотонин. Последният е невротрансмитер, който се произвежда от мозъка и регулира настроението. Ниските му нива са свързани с повишена тревожност и лошо настроение. Кислородът е от ключова роля за производството на серотонин, а провъзпалителните цитокини намаляват нивата му. Тези механизми негативно повлияват когнитивните функции и влошават качеството на живот на пациентите с коронавирус.

Мозъчно-съдово възстановяване и пълна кардио-васкуларна протекция след COVID-19

Терапевтичният подход за защита на капилярните функции и възстановяване на кръвния поток през малките кръвоносни съдове е от ключово значение при възстановяване от COVID-19. В тази връзка, нуждите от адекватна кардио-васкуларна защита при боледуване и възстановяване от COVID-19 могат да бъдат покрити с прием на Ентан / Entan®.

Продуктът представлява мощен природен универсален кардио-съдов протектор. В състава му се открива пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони и проантоцианидин). Те работят в отлична синергия и оказват благоприятен ефект върху сърцето, артериите, вените, капилярите и лимфните съдове.

Редовният прием на продукта допринася за:

  • укрепване стените на кръвоносните съдове
  • защита на ендотела и подобряване на ендотелната функция
  • подобряване на микроциркулацията и реологията (течливостта) на кръвта
  • намаляване на периваскуларното възпаление
  • предотвратяване на тромбоцитните рискове
  • мозъчно-съдово възстановяване след COVID-19
  • подобряване на паметта и концентрацията при когнитивни нарушения в резултат на Постковид синдром


Ентан баннер

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: