увреждане на кръвоносните съдове
Време за четене: ... минути
5
(1)

Високоинтензивните упражнения увеличават риска от дългосрочно увреждане на кръвоносните съдове. Това установява съвместно проучване на учени от Барселонския университет, Каталунския институт по бионженерство и каталунската болница „Сан Жуан де Деу“. Резултатите са публикувани в Журнала на Американския колеж по кардиология (JACC). Изследването е проведено върху гризачи, но изследователите са на мнение, че ефектът ще е същият и при хора.

Увреждане на кръвоносните съдове от усилена тренировка – повече за проучването по темата

Използването на животински модели (мъжки плъхове) позволява на учените да контролират прецизно интензивността на упражненията за продължителни периоди от време.

Гризачите са разделени на 3 групи. Първите са на умерен двигателен режим, присъщ на хората, които водят активен начин на живот. Вторите са подложени на високоинтензивно натоварване, подобно на това при екстремните спортисти. А третите остават в клетките, за да водят заседнал живот. „В продължение на 16 седмици активните животни бягат на специално предназначена за тях пътека. Периодът се равнява на около 10-12 години на физически упражнения при хората. В края на 16-та седмица оценихме твърдостта и структурата на аортната артерия, и на нейната ендотелна функция (вътрешната повърхност на съдовете). Последният параметър е особено важен. Той е ранен знак за втвърдяване на артериите или атеросклероза, което пък е основна причина за миокарден инфаркт“. Коментарът е на кардиологът д-р Едуард Гуаш от болница „Клиник де Барселона“.

Резултатите са показателни

Високоинтензивните упражнения увеличават сковаността на аортата и каротидните артерии. В допълнените водят до повишаване твърдостта на клетките и благоприятстват разкъсването на съдовите стени. „При практикуване на интензивни и умереноинтензивни упражнения не се наблюдават отрицателни последствия. Налице са само ползи, от които най-голямата по отношение на съдовете е подобрената ендотелна функция“, посочва д-р Гуаш. Заедно с колегите си той идентифицира механизми с роля в съдовото ремоделиране, които продължават да действат до 4 седмици след спиране на физическата активност.

Доказан природен продукт за превенция срещу увреждане на кръвоносните съдове

Ентан / Entan® е универсален съдов протектор, доказал се в годините като най-добрият в този клас продукти. Формулата е изпитана и работи. Всяка капсула съдържа пълна и рационална комбинация от естествените биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Това е първият природен продукт у нас, който осигурява грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Една растителна капсула осигурява проантоцианидин 80 mg, флавон гликозиди и терпин лактони (екстракт от листа на Гинко билоба) 40 mg. Съставките са комбинирани така че да възстановяват ендотелната функция и да подобряват течливостта на кръвта.

Над 10 клинични проучвания свидетелстват за благотворния ефект на продукта върху съдовата патология. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Подходящ избор за вегани и вегетарианци. Наличен в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: