тютюнопушене високо кръвно налягане
Време за четене: ... минути
5
(3)

Мнозина са убедени, че при тютюнопушене рискът от развитие на високо кръвно налягане е много голям. Но дали наистина е така?

Пушенето на цигара незабавно повишава кръвното налягане и ускорява пулса. Необходими са около 20 минути след последната дръпка за нормализиране на тези показатели. Учените са категорични, че отказването на цигарите може да предотврати някои сериозни рискове за сърдечно-съдовото здраве. Но към момента не е напълно изяснено дали негативните последици от тютюнопушенето върху кръвното налягане са дългосрочни и водят до развитие на хипертония.

Тютюнопушене и сърдечно-съдово здраве – какво знаем до момента?

Докато пушите тютюневият дим активира симпатиковата нервна система, което предизвиква временно повишаване на кръвното налягане. Симпатиковата нервна система контролира реакцията на тялото, когато сме поставени в ситуация на силен стрес или опасност. Когато тя се активира, притокът на кръв към жизненоважните органи и мускулатурата се увеличава. Това поражда чувството на повишена тревожност и бдителност. В резултат пулсът се ускорява, а кръвното налягане се повишава. Тъй като при дългогодишните пушачи сърдечната честота и кръвното налягане се увеличават след всяка цигара, с течение на времето тези скокове може да доведат до увреждане на стените на кръвоносните съдове. Това повишава риска от редица сърдечно-съдови заболявания. Добре известно е, че цигареният дим увеличава още опасността от натрупване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. Заболяването е познато като атеросклероза и води до стесняване на артериите и намалява еластичността им.

Тютюнопушене – предизвиква ли трайно високо кръвно налягане?

Към момента резултатите от проучвания, които изследват връзката между тютюнопушенето и високото кръвно налягане са противоречиви. Изследване от 2015 г., което анализира данните на 141 317 души, установява изненадваща тенденция – пушачите имат по-ниско кръвно налягане от хората, които никога не са палили цигара. Друго проучване от 2017 г, проведено сред мъже, които са преустановили употребата на тютюневи изделия, показва, че те са в по-голяма опасност от развитие на хипертония в сравнение с настоящите пушачи. Изследователите предполагат, че това се дължи на факта, че след спиране на цигарите при повечето хора се наблюдава наддаване на килограми. А наднорменото тегло и затлъстяването са основна предпоставка за високо кръвно налягане.

Експертите съветват пушачите с високо кръвно налягане да се откажат от тютюнопушенето, тъй като цигареният дим може да влоши хипертонията, особено при по-младите пациенти. Според Американския колеж по кардиология, хората, които пушат, по-трудно управляват кръвното си налягане, дори когато приемат лекарства за хипертония. Проучване от 2005 г. дори показа, че цигарите могат да отслабят ефектите на медикаментите за кръвно налягане, като амлодипин.

За да намалите негативните последици от тютюнопушенето и да подобрите сърдечно-съдовото здраве се доверете на…

Ентан / Entan® – изцяло природен универсален съдов протектор, създаден с грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове). Натуралното средство е отлично решение за профилактика и овладяване на хипертония. Благоприятното му действие са дължи на рационалната комбинация от естествени биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони). Редовният прием се свързва с подобряване на кръвообращението и функцията на сърдечно-съдовата система. Иновативната фармацевтична форма – растителни капсули (VGcaps), го прави удачен избор за вегани и вегетарианци. Приема се по 1 капсула 3 пъти дневно, след хранене като дозировката може да бъде адаптирана според индивидуалните нужди. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием. Продуктът е с отличен профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: