съсиреци ковид
Време за четене: ... минути
5
(3)

Изследователи съобщават за първи по рода си случай на ковид, довел до повторни съсиреци (тромби) в ръката на пациент. Повече подробности – в редовете по-долу.

Прецедент: Съсиреци в ръката след прекаран ковид

Въпросният пациент е активен 85-годишен мъж с предишна диагноза кръвни съсиреци в горните крайници. Това става ясно от доклада за случая, публикуван в онлайн изданието на сп. Viruses.

„Пациентът се е обърнал към лекар за първична медицинска помощ с оплаквания за подуване на лявата ръка. В болницата, където е насочен за по-нататъшно лечение, е диагностициран със съсирек в горната част на ръката и безсимптомен ковид“. Информацията е предоставена в доклада от д-р Паял Парих. Тя е асистент по медицина в медицинския факултет „Робърт Ууд Джонсън“ на университет „Рутгерс“ в Ню Джърси, САЩ.

„Въпреки че е с нормална сатурация, той е хоспитализиран за лечение на дълбок тромб във вена на горния крайник. Съсиреците често са предшествани от възпалителни състояния като ковид, които се влошават от обездвижването. Те рядко се появяват при хора, които са в добро здравословно състояние и са активни“. Това отбелязва д-р Парих в изявление на университета за медиите.

Съсиреците в ръката са по-редки, но са също толкова опасни като тези в крака

Повечето дълбоки венозни съсиреци се формират в краката. Едва 10% са в ръцете. От тях само 9% се повтарят, отбелязват авторите на доклада.

„Това е тревожно! Особено като се има предвид, че при 30% от пациентите тромбът може да се придвижи към белите дробове. Не е изключено да се стигне до тежки инвалидизиращи усложнения като постоянно подуване, болка и умора в ръката. В много случаи, пък изходът е фатален“, информира д-р Парих.

„Хората с предишна диагноза дълбока венозна тромбоза или хронично заболяване, предразполагащо към образуване на съсиреци, трябва да са бдителни. Те са в риск от повторна поява на тромбоза на дълбоките вени в условията на пандемия от ковид-19“, предупреждава д-р Парих.

За допълващо лечение на дълбока венозна тромбоза и за превенция от повторна поява на съсиреци след ковид специалистите у нас препоръчват…

Ентан / Entan® – кардио-васкуларен протектор при коронавирус. Благодарение на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове продуктът:

Всяка капсула доставя на организма оптимално количество биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони и проантоцианидин). Съставките са висококачествени. Няма добавени изкуствени овкусители и консерванти.

Действието на продукта е клинично доказано. Проведени са над 10 проучвания за неговия ефект в съдовата патология. Не предизвиква дразнене на стомаха и е подходящ за продължителна употреба. Идеално решение е за пациенти с диабет и хипертония. За по-голямо удобство се предлага в различни опаковки и разфасовки. Може да бъде закупен от аптеките в страната или да се поръча от онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: