съсирек вена
Време за четене: ... минути
5
(1)

Рискът от образуване на кръвен съсирек (тромб) във вена на крака се увеличава тройно по време на дълги пътувания. Това предупреждение отправят от Испанското дружество по тромбоза и хемостаза (SETH). Състоянието е познато като дълбока венозна тромбоза. То съвсем не е безопасно. Тромбът може да се откъсне и да достигне белите дробове, да запуши белодробната артерия и да затрудни дишането. „Честотата на тромботичните епизоди зависи от продължителността на пътуването и някои индивидуални рискови фактори“. Коментарът е на д-р Жоан Карлес Ревертер, който е президент на Испанското дружество по тромбоза и хемостаза.

Съсирек във вена на крака и продължително пътуване – повече за връзката помежду им

Д-р Ревертер оборва популярното твърдение, че единствено по време на летене със самолет може да се образува кръвен съсирек в долните крайници. Той е категоричен, че всяко продължително пътуване (включително с влак или автомобил) крие опасност от тромб. По думите му рискът от венозна тромбоза е най-голям при пътувания, които надвишават 8 часа. „Състоянието е непредсказуемо. То може да се появи дни или седмици след пътуване. Но има описани случаи за възникването му непосредствено след пътуването“, посочва експертът.

Тук е мястото да кажем, че според статистиката честотата на венозна тромбоза е 1 на 1000 души годишно. Броят на случаите е по-висок при хора, които правят пътувания с продължителност над 4 часа.

Рискови фактори, които увеличават опасността от поява на тромб в крака, са напреднала възраст, предишна тромбоза. Скорошна операция или травма, бременност, прием на орални контрацептиви, затлъстяване, злокачествено заболяване и генетична предразположеност към тромбоза.

При продължително пътуване рискът от кръвен съсирек в крака нараства основно заради обездвижването

Допълнителни фактори са дехидратацията, понижени нива на кислород в кръвта и ниско атмосферно налягане.

Д-р Ревертер напомня, че превенцията е най-добрият начин за намаляване на риска от венозна тромбоза. Сред мерките, които препоръчва, са носене на свободни панталони и прием на достатъчно вода. А така също раздвижване по време на пътуване, винаги когато ситуацията го позволява.

За оптимална профилактика на кръвен съсирек във вена на крака по време на пътуване наши специалисти препоръчват прием на универсален съдов протектор

Ентан / Entan® е пълна и рационална комбинация от естествени биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Освен за вените той осигурява грижа и за артериите, капилярите и лимфните съдове. На пазара у нас няма друг такъв продукт, който да се грижи за цялото съдово дърво.

Всяка растителна капсула осигурява на организма проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони в най-добро съотношение. Продуктът допринася за повишаване на венозния тонус, действа веноконстриктивно, оказва антиексудативен ефект върху перивенозната тъкан. Над 10 клинични проучвания свидетелстват за положителния му ефект в съдовата патология.

Продуктът е практически безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Стандартната дозировка е по 1 растителна капсула 3 пъти дневно, след хранене.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: