студените крайници
Време за четене: ... минути
5
(2)

Студените крайници може да са нормална реакция на тялото ви към променящата се температура в околната среда. Това е често срещано състояние, в повечето случаи безобидно и има много различни начини, с които да го преодолеете. Понякога обаче студените крайници може да са свързани с медицинско състояние, което изисква навременна диагностика и правилно лечение. В статията сме описали някои причини за това и как да се справите успешно с проблема.

Най-често срещани здравословни състояния като причина за студените крайници

Когато говорим за студени крайници, обикновено не смятаме, че това е състояние, което изисква внимание. Много често причината е, че тялото ни се адаптира с температурните амплитуди, например заради прехода на сезоните. Придружаващи симптоми като слабост и болка в ръцете, и краката, чувствителност към студа, промяна в цвета на кожата, или усещане за изтръпване при затопляне, може да са индикация за по-сериозно медицинско състояние. Нека разгледаме и някои от често срещаните такива и причината за студените крайници.

Влошено кръвообращение

Кръвообращението играе важна роля в регулирането на телесната температура. Тя се поддържа от кръвоносните съдове, които придвижват и доставят богата на кислород кръв в цялото тяло. Когато температурата навън се понижи, сензорните рецептори изпращат сигнал до мозъка и кръвоносните съдове започват да се съкращават. По този начин по-малко количество кръв достига до кожата, като целта е да се запази по-голямата част от топлината вътре в тялото, където се намират важните органи. Този процес се нарича вазоконстрикция.

Според скорошно направено проучване жените реагират по-често на температурните промени, а причина за студените крайници се оказва промяната в нивата на женския полов хормон естроген. Той играе важна роля за терморегулацията на тялото.

Синдром на Рейно

Синдромът на Рейно или наричан още феноменът Рейно е съдов проблем, при който се наблюдава нарушено кръвообращение на кръвоносни съдове, които доставят кръв към крайниците, заради анормалното им стесняване. Този проблем възниква в резултат на ниски температури, или стрес. Изстудяване на крайниците се отразява най-вече на ръцете и краката, като те могат да посинеят или побелеят. В някои случай може да се стигне и до тяхното сковаване.

Диабет и връзката му със студените крайници

Студените крайници при диабет са симптом, който се появява при развили се усложнения на състоянието. Диабетът увеличава риска от сърдечни заболявания и стесняване на артериите (атеросклероза), като и двете състояния за причина за студени крайници. Периферната невропатия или увреждането на нервите, особено в краката е усложнение на диабета и един от симптомите на състоянието са студените и изтръпнали крайници.

Природно средство за справяне със студените крайници – безопасно и с доказан ефект

Ефикасно, природно средство за справяне със студените крайници, което специалистите препоръчват е Ентан / Entan®. Той е универсален съдов протектор, който оказва положително влияние на цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Това се дължи на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди, които се съдържат в него. Продуктът комбинира две взаимнодопълващи се активни съставки – проантоцианидин 80 мг и екстракт от листа на Гинко Билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) – 40 мг, благодарение на които се подпомага функцията на кръвоносните съдове и доброто кръвообращение. Над 10 клинични проучвания свидетелстват за положителния му ефект в съдовата патология. Има висок профил на безопасност, отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба.

Предлага се в аптеките без рецепта и може да се поръча от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: