по-добро кръвообращение
Време за четене: ... минути
0
(0)

Изследване установява, че смехът е ключът към по-добро кръвообращение. В редовете по-долу ще разберете как учените, които го провеждат, достигат до извода.

Доказано: Разковничето за по-добро кръвообращение се крие в положителните емоции

Отдавна е известно, че натрупаният стрес въздейства отрицателно върху кръвообращението и може да провокира проблеми като:

Смята се, че негативния ефект на стреса се дължи на способността му да кара кръвоносните съдове да се свиват. Това е резултат от повишените нива на т.нар. „хормон на стреса“ – кортизол, който свива гладката мускулатура в съдовите стени.

Едва в последните години обаче се обръща повече внимание на обратната зависимост – смехът има противоположен на стреса ефект. Звучното изразяване на радост води до отпускане на гладката мускулатура в стените на кръвоносните съдове. Стимулира притока на кръв и оросяването на мозъка и другите периферни зони на тялото (ръце, крака, уши, нос). По този начин се стига до по-добро кръвообращение и леко повишаване на локалната телесна температура в тези зони.

Как се доказва тази закономерност?

Заключението е направено от група френски учени, работещи върху програми за подобряване на кръвообращението. Те провеждат интересен експеримент с участието на 300 мъже и жени. В продължение на няколко дни на участниците са пускани откъси от два различни филма – единият забавна комедия, а другият – напрягаща и стресираща драма. По време на гледането на филмовите сегменти е проследено състоянието на кръвоносните съдове на пациентите. При всички участници е отчетена силна вазоконстрикция, т.е. свиване и намаляване просвета на кръвоносните съдове, докато гледат драматичния филм. При забавното и разтоварващо произведение ефектът е противоположен – отчетена е вазодилатация – отпускане на съдовете и подобряване на кръвообращението.

Според учените стимулиращият ефект на смеха може да се сравни с този, който носят физическите упражнения. Позитивният ефект се обяснява с отделянето на биологично активни вещества по време на смях, които влияят на ендотела (вътрешната обвивка на съдовете) и чрез него водят до отпускане на гладката мускулатура и подобряване на кръвообращението.

Препоръката на научния екип, който доказва, че смехът способства за по-добро кръвообращение

След тези интересни наблюдения френските специалисти отправят общ призив към хората със съдови проблеми. Той е насочен към това засегнатите да се опитват всячески да си създават позитивни емоции.

Специалистите у нас допълват съвета на френските си колеги с още една лесно приложима препоръка. За осигуряване на по-добро кръвообращението всеки човек със съдови проблеми у нас може да разчита и на приема на универсалния съдов протектор Ентан / Entan®. Този 100% натурален продукт представлява пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Всяка растителна капсула на Ентан доставя на организма прецизно дозирано количество проантоцианидин и Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони). Те укрепват кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението и са идеална добавка към стремежа за повече усмивки и позитивни емоции. Ентан се приема по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: