ковид кръвоносни съдове
Време за четене: ... минути
5
(1)

Шиповидният протеин на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява ковид-19), благодарение на който той прониква в организма, уврежда директно клетки на кръвоносни съдове. Това става ясно от съвместно проучване на института „Салк“ в Ла Хоя, Калифорния и Калифорнийския университет в Сан Диего. Подробностите в следващите редове.

Повече за научното изследване, установило, че ковид-19 нанася поражения на клетки на кръвоносни съдове

Учените достигат до заключението, след като провеждат експеримент с модифицирана версия на шиповидния протеин (още спайк протеин и S-протеин) и артериални клетки от мишки.

В хода на изследването изследователите установяват, че:

  • щом S-протеинът се захване за ACE2 рецептора на клетъчната повърхност, сигналът към митохондриите (енергийните фабрики на клетките) се влошава

„Това води до увреждания на кръвоносните съдове на клетъчно ниво“, съобщават учените пред сп. Circulation Research.

„Наблюдението ни дава основание да твърдим, че ковид-19 е съедечно-съдово, а не респираторно заболяване. Нашата хипотеза би могла да обясни връзката между ковид инфекцията и склонността към повишено съсирване на кръвта у някои хора. Тя дава възможност да се даде научно обяснение и защо пациенти, прекарали коронавирус, получават паметови нарушения, а други – мозъчен инсулт. Общото между всички тези последици от ковид-19 е, че те са в резултат на сърдечно-съдови нарушения“, съобщават учените.

Заключение от проучването

Предвид натрупаните до момента научни данни в страната и в света резултатите от изследването не са изненадващи. Те обаче за пръв път предоставят ясно потвърждение и подробно обяснение на механизма, по който шиповидният протеин уврежда клетите на кръвоносните съдове. „Учените, които изучават други коронавируси, отдавна подозират, че S-протеинът допринася за увреждане на клетките на ендотела (вътрешната повърхност на съдовете). Нашето изследване обаче е първото, което предоставя доказателства за това“, казват американските изследователи.

Научно доказан продукт с естествен произход срещу увреждане на клетки на кръвоносни съдове при ковид-19

Все повече специалисти у нас препоръчват кардиоваскуларният протектор Ентан / Entan® за профилактика на сърдечно-съдови нарушения, свързани с ковид. Благодарение на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони, проантоцианидин) продуктът се грижи за цялото съдово дърво:

  • артерии
  • вени
  • капиляри
  • лимфни съдове

Продуктът предпазва ендотела. Укрепва съдовите стени, като заздравява колагена и еластина. Намалява възпалението и подобрява течливостта на кръвта (реологията). В допълнение оказва положително влияние на когнитивната функция на мозъка, паметта и концентрацията.

Ефектът на продукта в съдовата патология е доказан от над 10 клинични проучвания.

Сред безспорните предимства на този природен дар са:

  • максималната чистота и първокласното качество на съставките
  • липсата на изкуствени овкусители и консерванти
  • 100% естественият произход
  • липсата на нежелани ефекти като дразнене на стомаха
  • отличната поносимост

За оптимален ефект се препоръчва продуктът да се приема продължително време.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: