кръвосъсирване
Време за четене: ... минути
5
(2)

Кръвосъсирването е естествен процес на слепване на кръвните клетки с образуване на съсиреци, които запушват разкъсвания по кръвоносните съдове и спират кръвотечението през тях. Специфичните кръвни клетки, които участват в процеса на кръвосъсирване са тромбоцитите. Слепването им се означава като агрегация или коагулация. Осъществява се с участието на специфични кръвни белтъци – фибрини.

Кръвосъсирване при нормални условия се наблюдава само при разкъсване на кръвоносен съд и досег на кръвта с кислород. Всяко нарушение на нормалните процеси на кръвосъсирване може да крие животозастрашаващи рискове за организма. Затова за всеки човек са изключително важни 2 профилактични мерки:

  • поддържане на течливостта на кръвта (реология)
  • регулиране способността на тромбоцитите да се слепват

Кръвосъсирване

Причини за повишено кръвосъсирване. Повишената склонност към кръвосъсирване се означава с още няколко термина – тромбофилия, хиперкоагулация, тромбоемболична нагласа и др. Основните фактори, които предразполагат към поява на този проблем, включват:

Здравни рискове при повишено кръвосъсирване. Патологичното образуване на кръвни съсиреци и циркулирането им в кръвоносната система може да доведе до запушване на артерии, снабдяващи с кръв важни органи. Затова повишеното кръвосъсирване се разглежда като предразполагащ фактор за:

Прогнози и терапия при повишено кръвосъсирване

Прогнозите в случаите на повишено кръвосъсирване винаги са негативни. Позитивната новина е, че състоянието може да се държи под контрол и да не се позволява патологично образуване на съсиреци.

За целта може да се разчита на продукти, които намаляват склонността на тромбоцитите да се слепват и подобряват течливостта на кръвта. В това отношение първи избор на специалистите е природния продукт Ентан / Entan®.

Ентан действа като универсален съдов протектор. Има благоприятен ефект върху състоянието на всички кръвоносни и лимфни съдове и допринася за подобряване на централното и периферното кръвообращение. Наред със собствения си ефект за предотвратяване агрегацията на тромбоцитите, Ентан подпомага действието и на другите антикоагуланти, предписвани при повишено кръвосъсирване.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: