Какао за високо кръвно
Време за четене: ... минути
5
(3)

Използването на какао за високо кръвно налягане наистина помага и се свързва с ползи за сърдечно-съдовото здраве, според ново проучване. Хипертонията крие рискове от допълнителни усложнения и е важно да се овладее своевременно. Придържането към здравословно хранене и практикуването на физическа активност са първите стъпки, които помагат за регулиране на кръвното налягане. В следващите редове споделяме защо си струва да добавите и какао към режима за овладяване на хипертония по натурален път.

Ново проучване: какао за високо кръвно налягане

Флаванолите (подгрупа флавоноиди) са растителни съединения, които се съдържат в някои харни и напитки. Пример за такива са чай, червено вино, боровинки и какао. Именно високите количества флаваноли в какаовите зърна определят ползите, свързани със сърдечно-съдовото здраве.

Предходни проучвания, проведени в лабораторна среда под стриктен контрол, доказват ползи от консумацията на какао за понижаване на кръвното налягане в краткосрочен план. Но към момента дълготрайните ефекти от приема на како не са напълно разгадани. Ново проучване по темата се фокусира върху способността на какаото да понижава кръвното налягане, само когато е завишено, но не и в дните, когато стойностите му са под контрол.

Повече подробности за изследователските методи

За целта изследователски екип провежда експеримент в реална среда. Проучването включва 11 участници, които приемат капсули какаов флаванол или плацебо таблетки с кафява захар в рамките на няколко дни. Те измерват самостоятелно стойностите на кръвното си налягане, сърдечната честота и скоростта на пулсовата вълна. Чрез нея учените определят артериалната скованост. Участниците правят тези измервания на всеки половин час през първите три часа след приемане на капсулата. След това проследяват кръвното налягане, сърдечната честота и скоростта на пулсовата вълна на всеки час.

Резултатите показват, че какаовите флаваноли са ефективни за понижаване на кръвното налягане и намаляване на артериалната скованост. Едно от притесненията относно използването на какао при хипертония е опасността кръвното налягане да падне твърде ниско. Изследователите, провели новото проучване отбелязват, че кръвното налягане и артериалната скованост се понижават при участниците, само ако стойностите са високи в началото. Не се наблюдава понижаващ ефект, когато кръвното налягане е ниско или нормално преди прием на капсулите.

Важно уточнение, което правят учените е, че ползите от какаото за високо кръвно налягане не бива да подтикват пациентите с хипертония да консумират високи количества шоколадови изделия, торти и др. Това крие риск от качване на излишни килограми и влошаване на цялостното здравословно състояние. Препоръчително е какаовите зърна да се приемат в натуралната си форма, без добавена захар или подсладители.

Природен продукт, създаден с грижа за сърдечно-съдовото здраве

Специалистите у нас препоръчват на пациентите с хипертония да започнат прием на Ентан / Entan® в допълнение към балансираната диета и тренировъчен режим. Този универсален съдов протектор с изцяло натурален състав действа благоприятно върху цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Мощният му ефект се дължи на рационалната комбинация от биофлавоноиди (екстракт от Гинко билоба – флавон гликозиди, терпин лактони) и мощния антиоксидант проантоцианидин. Резултатът при редовен прием е по-добра циркулация и течливост на кръвта, и стабилизиране на високото кръвно налягане в дългосрочен план. Продуктът е с висок профил на безопасност и е подходящ за продължителна употреба. Не съдържа изкуствени овкусители и консерванти. Предлага се в изцяло растителни капсули (VGcaps), което го прави подходящ за вегани и вегетарианци.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: