здрави съдове

Здрави съдове с една специална молекула и още нещо

5
(2)

Мастната молекула S1P, експортирана от кръвни клетки и кръвоносни съдове, има изключително важна роля за здрави съдове. Такова е заключението на изследователи от Медицинския факултет „Йонг Ло Лин“ на Националния университет на Сингапур (NUS).

Мощна молекула за здрави съдове

S1P (сфингозин 1-фосфат) е мощна сигнална молекула в частиците на липопротеините (мазнините) с висока плътност („добър“ HDL холестерол). Тя се „изнася“ от кръвните клетки и кръвоносните съдове в кръвната плазма с помощта на т. нар. транспортери. Циркулиращата S1P се свързва с рецептори (напр. S1P рецептор 1) и така регулира някои важни биологични процеси.

В своето изследване, публикувано в сп. Cell Reports, учените идентифицират протеините Mfsd2b и Spns2. Те са отговорни за освобождаването на S1P в кръвния поток в ранните етапи от развитието на организма.

Изследователите блокират протеините Mfsd2b и Spns2, за да спрат освобождаването на S1P в кръвта. В резултат настъпва преждевременна ембрионална смърт поради тежък кръвоизлив както в мозъка, така и в организма. Всичко това отразява значението на цирлулиращата S1P за развитието и поддържането на съдовата мрежа по време на растежа на плода.

В предишно свое изследване, публикувано на страниците на сп. Nature, учените правят друго интересно откритие, свързано със S1P

Те установяват, че освобождаването на S1P от кръвните клетки е от съществено значение за предотвратяване на алергичен шок (анафилаксия). Припомняме, че това е едно от най-спешните състояния в медицината поради големия риск от фатален изход.

В същото това проучване научният екип установява, че освобождаването на S1P от съдовите клетки подпомага кръвоносните съдове в борбата със съдовия стрес.

Данните са показателни за значението, което има S1P за поддържане на съдовото здраве при болестни състояния. Освен това нееденозначно потвърждават важността на S1P за развитието на кръвоносните съдове.

Впечатление прави, че и двете проучвания подкрепят хипотезата, че поддържането на добри нива на S1P в кръвта е от полза при съдови заболявания.

Мастната молекула S1P не е единствената, която помага за здрави съдове

За цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове) се грижи Ентан / Entan®. Това е универсален съдов протектор, чиято формула представлява пълна и рационална комбинация от естествени биофлавоноиди.

Всяка растителна капсула (VGcaps) осигурява на кръвоносните съдове оптимално количество флавон гликозиди, терпин лактони и проантоцианидин. Съставките са комбинирани така, че да възстановяват ендотелната функция (вътрешната повърхност на съдовете), да укрепват съдовата стена и да подобряват съдовата еластичност.

Продуктът е с научно доказана ефективност. Над 10 проучвания свидетелстват за благотворното му влияние при съдови заболявания. Няма отрицателен ефект върху здравето. Не дразни стомаха. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. За постигане на оптимални резултати е желателен продължителен прием. Предлага се в аптеките без рецепта. Поръчка онлайн може да бъде направена бързо и лесно от сайта на магазин МоМо – www.momo.bg.Поръчка на ЕнтанПоръчка на Ентан

Абонамент
Въпроси и отговори

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
7
x
До 26% намаление на ЕНТАН