разширени вени при бременни
Време за четене: ... минути
5
(1)

Появата на разширени вени при бременни жени или влошаване на състоянието не е изключено през този етап от живота. Това са подути вени, изпъкнали необичайно близо до повърхността на кожата със син, лилав или червен цвят. Най-често се появяват по краката, но при бременни жени не е изключено да ги забележите в интимната зона, ректалната област или другаде. В повечето случаи разширените вени са козметичен проблем, който отшумява от само себе си след раждането. Но е възможно да предизвикат и парене, болка, сърбеж, оттичане и др. В следващите редове споделяме повече за причините и решенията на разширените вени при бременни жени.

Причини за разширени вени при бременни жени

Когато матката нараства по бреме на бременността тя започва да оказва по-голям натиск върху долната куха вена, което увеличава налягането във вените на краката. Тези кръвоносни съдове връщат кръвта от крайниците към сърцето, така че работят буквално срещу гравитацията. А когато жената е бременна, количеството кръв в тялото се увеличава, което допълнително натоварва вените. Нивото на прогестерона също се повишава, отпускайки стените на кръвоносните съдове.

Има по-голяма вероятност да получите разширени вени, ако имате наследствена предразположеност. Те са по-често срещани при жените, отколкото при мъжете, и ако вече ги имате, тенденцията е разширените вени да се задълбочават всяка следваща бременност и с напредване на възрастта. Добрата новина за дамите е, че разширените вени може да се подобрят или да изчезнат самостоятелно след раждането, особено ако не сте имали такива преди да забременеете.

Превенция на разширени вени при бременност

По време на износването на плода жената също може да работи в посока намаляване на риска от развитие на разширени вени или предотвратяване на влошаването им. За целта е важно теглото да се поддържа в препоръчителния диапазон според етапа от бременността. Друг трик за подобряване на кръвообращението са ежедневните разходки с умерено темпо. Желателно е бъдещите майки да използват всяка възможност за повдигане на стъпалата до нивото на сърцето или по-високо. Целта е да се улесни притока на кръв обратно от долните крайници към сърцето. Може също да сте чували, че спането на лявата страна може да помогне за предотвратяване на разширени вени. Теорията гласи, че тъй като долната куха вена е от дясната страна на тялото, лежането наляво поема тежестта на матката от нея, облекчавайки натиска върху вените на краката.

А след бременността се доверете на природна подкрепа за кръвоносните съдове

Срещу разширени вени дамите могат да се доверят на Ентан / Entan® – универсален съдов протектор с изяло природен състав. Продуктът комбинира мощния антиоксидант проантоцианидин и стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони), за да осигури всеобхватна грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Активните съставки взаимно потенцират ефекта си върху кръвоносните съдове като подобряват венозното кръвообращение. При редовен прием резултатът е облекчаване на тежестта, болката, умората и подуването на краката. За оптимален ефект се препоръчва продължителен прием. Продуктът е с висок профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Търсете в аптеките в страната или поръчайте онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: